Evoluțiile războiului care au determinat aliații Ucrainei să îi furnizeze tancuri de luptă

Evoluțiile războiului care au determinat aliații Ucrainei să îi furnizeze tancuri de luptă

Două evoluții ale războiului au obligat partenerii vestici ai Ucrainei la o reevaluare radicală a progreselor și a direcției probabile pe care ar putea-o lua o potențială ofensivă în primăvară: valurile de atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii și a civililor, respectiv intensificarea asaltului asupra orașului estic Bahmut, concomitent cu consolidarea pozițiilor defensive în sud, relatează WP.

SUA au decis să ofere Ucrainei 31 de tancuri Abrams FOTO EPA-EFE

SUA au decis să ofere Ucrainei 31 de tancuri Abrams FOTO EPA-EFE

În lumina acestor schimbări bruște în desfășurarea războiului, în ultimele câteva săptămâni, SUA și aliații săi au decis să se angajeze într-o fază ceva mai ofensivă a sprijinului, fiind de acord să ofere un nivel de asistență pe care l-au refuzat până acum Kievului.

SUA- alături de Franța, Germania și Marea Britanie- au promis să transfere Ucrainei vehicule blindate, cele mai avansate sisteme antiaeriene de care dispun și să ofere ample programe de instruire. Aceste decizii reflectă conștientizarea unei situații presante și convingerea că dacă Ucraina nu are armele necesare pentru a obține progrese substanțiale în următoarele luni, s-ar putea confrunta cu un război de uzură fără sfârșit - sau și mai rău.

„Ăsta este momentul. Dacă vrem să încheiem asta atunci trebuie să acționăm rapid...chiar acum...astfel încât să furnizăm Ucrainei instrumentele de care are nevoie pentru a termina treaba ”, a îndemnat ministrul britanic al apărării James Cleverly săptămâna trecută în cursul unei vizite la Washington după ce guvernul britanic a anunțat că urmează să trimită Ucrainei 14 tancuri de luptă Challenger 2.

Aliații au început să înțeleagă până la aproape convingere „că nu poți opri un inamic precum Rusia negociind cu el sau fiind speriat de escaladare. Îl oprești învingându-l Inamicul este nemilos”, a spus Iuri Sak, un consilier al Ministerului ucrainean de Externe.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin „ne-a cerut să analizăm necesitățile pe termen mediu și scurt ale forțelor armate ucrainene, nu doar în stadiul în care s-ar afla luptele în vară și toamnă, ci unde ar putea ajunge în 2023 și 2024”, a dezvăluit sub rezerva anonimității un oficial de rang înalt în domeniul apărării.

„Teoria că au nevoie de mai multă capacitate de apărare aeriană ...și că au nevoie de vehicule blindate era ceva ce luam în considerare de ceva vreme”, a adăugat el.

O escaladare bruscă a ostilităților

Dar chiar în timpul acelui proces natura ostilităților s-a schimbat brusc - în pragul iernii, atacurile Moscovei privau întregi orașe de căldură, apă curentă și electricitate, în timp ce dronele și rachetele cădeau peste clădiri rezidențiale, școli și spitale. A fost momentul în care, cu câteva zile înainte de Crăciun, președintele american Joe Biden a decis să furnizeze Ucrainei bateria de rachete Patriot.

Este clar că intenția lor nu este pur și simplu să stingă luminile de-a lungul Ucrainei. Încearcă totodată să epuizeze capacitatea forțelor aeriene ale Ucrainei de a proteja în continuare spațiul aerian. Și în consecință ne-am angajat să ne asigurăm că acestea rămân viabile”, a declarat presei săptămâna trecută Colin Kahl, șeful de politici al Pentagonului.

Totuși, decizia de a trimite sisteme Patriot - care a fost urmată de angajamente din partea Germaniei și Olandei de a furniza sisteme similare - a fost luată relativ ușor spre deosebire de sarcina de a răspunde la cererea tot mai insistentă a Ucrainei de a primi tancuri de luptă pentru a desfășura operațiuni ofensive.

SUA în cadrul unor consultări apropiate cu aliații principalii Marea Britanie și Franța urmăreau îndeaproape luptele din preajma Bahmut, un oraș pentru care se duceau bătălii îndârjite fără ca vreo parte să facă progrese.

Acel front devenise ceea ce oficialii militari au numit „mașină de tocat” după ce forțele ruse, formate în mare parte din luptători ai Grupului paramilitari Wagner și recruți din închisori, au escaladat brusc asaltul asupra trupelor ucrainene care apărau orașul.

Totodată pe frontul din sud, după ce trupele ruse s-au retras din orașul Herson pe care ăl cuceriseră la începutul invaziei, rușii au început să construiască în ritm susținut fortificații pe malul opus, estic, al râului Nipru - o cale spre Crimeea ocupată, rușii au săpat acolo tranșee, au instalat capcane de tancuri și au adus trupe suplimentare.

Evoluțiile de câmpul de luptă au impulsionat atât decizia de a trimite bateria Patriot, cât și de a obține un număr mult mai mare de vehicule de infanterie, tancuri și orice tip de capabilitate care ar „putea permite ucrainenilor de a rupe dinamica de tipul războiului de tranșee, în stilul Primului Război Mondial” care se desfășoară în acest moment, a precizat oficialul în domeniul apărării citat de WP.

Armata ucraineană a estimat la 300 numărul de tancuri de care ar avea Ucraina pentru a face o diferență pe câmpul de luptă.

Ucraina primește și Leopard și Abrams

Germania a anunțat miercuri că trimite în Ucraina 14 tancuri Leopard, iar la scurt timp a venit confirmarea SUA că vor furniza 31 de tancuri Abrams.

„Este rezultatul consultărilor intense care au avut loc cu cei mai apropiați parteneri europeni și internaționali ai Germaniei", se arată într-un comunicat al Berlinului care vine după câteva zile de negocieri între aliații NATO.

Acesta precizează că în scopul de a asambla rapid două batalioane de tancuri Leopard instruirea tanchiștilor ucraineni urmează să demareze rapid în Germania.

„Primul pas a fost făcut. Urmează coaliția de tancuri. Avem nevoie de o mulțime de tancuri Leopard”, a reacționat pe Telegram, după anunțul guvernului german, șeful de personal al lui Zelenski, Andrii Yermak.

Cu doar o săptămână în urmă, subsecretarul pentru politici de apărare al Pentagonului Colin Kahl nota că tancul Abrams este un echipament complicat, scump și care necesită instruire complexă.

Nu cred că am ajuns în acel punct”, spunea el despre livrarea tancurilor Abrams.

Pe de altă parte, ucrainenii puteau fi instruiți mai facil pe Leopard, de aceea era considerată un avantaj o livrare rapidă a acestor tancuri, și nu a celor americane.

Tancurile reprezintă cea mai puternică armă ofensivă furnizată Ucrainei până în prezent, un sistem puternic înarmat și blindat, conceput pentru a se confrunta frontal cu inamicul în loc să tragă de la distanță. Dacă sunt folosite în mod corespunzător, cu pregătirea necesară, acestea ar putea permite Ucrainei să recucerească teritoriul împotriva forțelor rusești care au săpat între timp linii defensive, scrie CNN.

SUA au început să furnizeze tancuri T-72 din epoca sovietică recondiționate, dar tancurile occidentale moderne sunt cu o generație înaintea lor în ceea ce privește capacitatea de a ținti pozițiile inamice. Oficialii ucraineni spun că au nevoie de câteva sute de tancuri de luptă - nu doar pentru a-și apăra pozițiile actuale, ci și pentru a lupta împotriva inamicului în următoarele luni.

„Bineînțeles, avem nevoie de un număr mare de tancuri occidentale. Acestea sunt mult mai bune decât modelele sovietice și ne pot ajuta să avansăm", a declarat generalul-locotenent Serhii Naiev pentru CNN.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...