Evoluția pandemiei în Europa de Est: diferența între România și restul țărilor din regiune
A fost documentat in multiple locuri ca tarile din Europa de est au avut pana acum rate de COVID19 mai mici decat in Europa de vest. Unele teorii arata spre diferente genetice sau diferente in politica de vaccinare. In acelasi timp, este clar ca tarile estice au luat masuri de distantare sociala mai drastice si mai devreme decat tarile vestice.
De exemplu, in 15 martie Franta tinea alegeri locale, deja numara peste 5000 de cazuri COVID19 la acea data. In acelasi timp, tarile din Europa de est incepusera deja sa ia masuri precum inchiderea scolilor, a evenimentelor cu grupuri mari de oameni, si alte masuri, cu toate ca numarul de cazuri era relativ mic pe 15 Martie: in Grecia erau 331 de cazuri, in Romania si Polonia ceva peste 100 de cazuri, iar in Bulgaria, Serbia, si Ungaria erau sub 50 cazuri. Maximul de decese in aceste tari erau inregistrate in Grecia (4), iar in Romania si Serbia nu aparuse inca nici un deces COVID19.
Decizia de a lua masuri drastice devreme a fost una buna, dupa cum s-a putut vedea in urmatoarele saptamani [1] . Poate ca aceste decizii au fost luate mai devreme pentru ca pandemia a inceput intai in vest, iar estul a avut timp de adaptare. E evident insa ca alt motiv este ca majoritatea tarilor din est nu isi permit sa isi incarce sistemele sanitare precare (Grecia de exemplu are doar 477 paturi ATI pentru toti pacientii non-COVID19 si COVID19 care au nevoie [2] , si au fost foarte transparenti despre limita sistemului lor).
Urmatoarele grafice arata ca si intre aceste tari exista diferente despre cat de drastice au fost masurile si in acelasi timp arata ca exista diferente intre cum a evoluat epidemia. Datele despre mobilitate au fost extrase din rapoartele Google [3] (date nu au fost disponibile pentru Serbia).
Epidemia a inceput in Grecia inaintea celorlalte state, iar aceasta tara a luat masurile cel mai rapid si cel mai drastic (dupa cum se vede din datele de mobilitate); Grecia are acum mai putine decese si cazuri decat Polonia si Romania, iar varful epidemiei in Grecia din punct de vedere al numarului de cazuri zilnice se pare ca s-a atins la inceputul lui aprilie. Serbia si Ungaria au depasit Grecia deja in numarul de decese, cu toate ca epidemia a inceput mult mai tarziu in cele doua tari. In Bulgaria numarul total de cazuri si decese e inca mai mic, dar pe 14 Aprilie raporta mai multe cazuri noi (28 vs 25) si mai multe decese noi (3 vs 2) fata de Grecia. In continuare, Grecia ia masuri drastice, autoritatile statului convingand biserica ortodoxa de acolo sa amane sarbatorirea cu enoriasi a Pastelui pana pe 26 Mai [4] .
Romania pare a fi la varf de epidemie conform statisticilor de cazuri noi si decese noi. Orice relaxare in aceasta perioada va duce cel mai probabil la o inflexiune in evolutia curbei epidemiologice. Toate tarile trebuie sa inteleaga ca masurile de relaxare pot fi luate doar dupa o scadere consistenta a numarului de cazuri zilnice. Indiferent ca e vorba de deschiderea de scoli, de biserici, de stadioane, de magazine, de aeroporturi, sau de parcuri, nu este momentul sa ne relaxam.
[1] https://www.wsj.com/articles/poorer-eastern-european-nations-could-teach-the-west-a-lesson-on-coronavirus-11586718779?reflink=share_mobilewebshare&fbclid=IwAR3B3yutIbuAGD7-yQMh17oi9IUXVsNTQvcsNCIW7k5F-FnbS-Q5SIgk3gY
[2] https://www.thenationalherald.com/296598/greek-dep-health-min-enough-icu-beds-for-non-coronavirus-patients-in-greece/
[3] https://www.google.com/covid19/mobility/ accesat pe 15 Aprilie 2020
[4] https://greece.greekreporter.com/2020/04/03/greece-to-celebrate-easter-divine-liturgy-at-midnight-may-26/?fbclid=IwAR0RwD1J9UmMuCou_ztZfHHSzw-MbL77ZOj1Mw8bQRIfGOZNJZ1vogZ17XM
Valentin Parvu este statistician cu 16 ani de experienta in USA cu FDA si cu in-vitro diagnostics. Chief statistician pentru Becton Dickinson Diagnostics division de 4 ani.
SURSA: G4Media.ro