Evoluția jocurilor de noroc

Evoluția jocurilor de noroc

Te-ai întrebat vreodată cum au apărut jocurile de noroc? Noi da și, în căutarea unui răspuns, am aflat câteva lucruri interesante și credem că și voi o să fiți de aceeași părere. Se consideră că omul și-a jucat norocul din cele mai vechi timpuri. Putem glumi că primul pariu l-a jucat Eva când a mizat pe șarpe.

Astăzi jocurile de noroc sunt ilegale în China, fiind interzise din 1949 cînd Partidul Comunist a preluat puterea. Însă chinezii sunt printre cei mai împătimiți jucători din lume, iar primele atestări concrete ale unor forme de pariere provin din China Antica, datând din anul 2000 Î.Hr. În jurul anului 200 î.Hr., se juca o formă de loterie cu permisiunea guvernatorului provinciei, care primea un procent din profit, în schimb. Câștigurile obținute astfel erau folosite pentru finanțarea lucrărilor de stat. De fapt și astăzi autoritățile chineze acceptă Loteria Națională ca singura formă legală de jocuri de noroc, din același motiv: o cotă din venituri merg la stat. Dacă aveți posibilitatea să vă plimbați pe Marele Zid Chinezesc aflați că este foarte posibil ca lucrarea gigantică să fi fost finanțată din astfel de fonduri. Și pentru că ce a funcționat ieri, poate fi aplicat și astăzi, renumitele universități americane, Harvard și Yale au fost ambele finanțate inițial folosind bani de loterie.

În astfel de jocuri, în mod tradițional și mai ales la începuturi,  dacă pierzi sau câștigi depinde în mare parte de întâmplare. Jocul de noroc este un joc de hazard, în arabă cuvantul ”hazard” însemnând ”joc cu zaruri”. Cele mai vechi zaruri de joc au fost descoperite într-un mormânt egiptean, in anul 3000 î.Hr. Însă acest tip de joc a fost atestat pentru prima oară într-o scriere din anul 500 î.Hr. a grecului Sophocles care susține că jocul ar fi fost inventat de eroul mitologic, Palamedes, în timpul invaziei Troiei. În colecția Muzeelor Vaticane de ceramică antică greacă, se află o frumoasă amforă, cca 540-530 î.Hr., decorată cu două siluete negre jucând zaruri. Se presupune că cele două figuri ar fi Ahile și Ajax, cei doi eroi ai războiului troian. 

Nu doar grecii antici iubeau jocurile de noroc, ci și romanii. Datorită lor jucăm astăzi cu jetoane. Când în Roma antică au fost interzise astfel de jocuri, cei care erau prinși asupra faptului erau amendați  cu o sumă de 4 ori mai mare decât suma jucată. Astfel că pasionații de hazard și inventivi au început să folosească jetoanele pentru că ce taxă să plătească dacă miza nu e în bani?

De la jocul cu zarul la jocul de online poker online, pe măsură ce societatea a evoluat și jocurile de noroc s-au răspândit și au devenit mai organizate și reglementate. Primul cazino a apărut în Italia în secolul al XVII-lea, când o parte a palatului Dandolo din Veneția, a fost rezervată  în timpul carnavalului anual, pentru a oferi un mediu controlat pentru jocuri de noroc. Aripa palatului a primit denumirea de Il Ridotto, care în italiană înseamnă ”camera privată”. Cazinourile au început să se răspândească în toată Europa continentală în secolul al XIX-lea. Peste ocean, bărcile cu aburi de pe Mississippi au devenit locul unde fermierii și comercianții bogați își putea înmulți sau pierde averile.

Mecanizarea jocurilor de noroc a însemnat un pas decisiv, câștigurile putând fi reglementate și mai precis. Prima mașină de jocuri de noroc a fost dezvoltată de Sittman și Pitt în New York. În același timp, aparatul Liberty Bell a fost inventat de Charles Fey în San Francisco. Primul slot video a apărut în 1976 și de aici până la sloturile video online a fost doar un pas.

Printre jocurile de noroc cu istorie lungă se numără Ruleta și Vingt-et-un (21) care au ajuns în SUA cu primii coloniști din Franța. Cel mai popular joc ale cărui origini sunt incerte, însă pe care îl jucăm și astăzi, este jocul de poker. Mai mult decât noroc, pokerul implică intuiţie, cunoştinţe matematice dar şi de înţelegere a comportamentului uman.

Prima atestare oficială a jocului de poker datează din 1820,  în New Orleans , fiind vorba de o versiune care își are originea în Persia secolului al XVII-lea.  Unii specialiști consideră că jocul francez Poque stă la originea poker-ului. 

Fiecare progres tehnologic a atras noi generații de jucători. Ce a revoluționat întreaga industrie a jocurilor de noroc a fost internetul. De la 80 de milioane de dolari în anul 2001, veniturile generate de jocul de poker online au ajuns să atingă suma de suma de 2,5 miliarde în doar patru ani. Internetul a făcut din poker o adevărată industrie în care se învârt, la nivel mondial, milioane de dolari. Celor de la Microgaming le datorăm apariția primului cazino online, numit The Gaming Club. Datorită Legii de Liber Schimb și Procesare adoptată de guvernul din Antigua și Barbuda în 1994, micul stat din Caraibe putea acorda licențe oricui își permitea să deschidă un cazino online. 

Până în 2015 românii puteau juca pe internet, la orice cazino online, fără să plătească vreun fel de taxe, însă riscând și să nu-și vadă câștigurile. Apariția ONJN, adică Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a schimbat regulile însă. Aflată în subordinea Guvernului României, scopul acestei instituții este de a reglementa și monitoriza industria jocurilor de noroc. 

De la tipul de joc unde norocul depinde de steaua norocoasă sub care te-ai născut, astăzi avem jocuri unde norocul ți-l faci cu mâna și cu mintea ta. Mai mult, norocul ți-l poți încerca de oriunde și de pe orice dispozitiv cu acces la internet. Ce urmează însă? Cu siguranță tehnologia blockchain și apariția criptomonedelor schimbă industria jocurilor de noroc în moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina nici măcar acum câțiva ani. Viitorul sună, cel puțin, interesant.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…