Evgheni Prigojin a apărut la Sankt Petersburg și s-a întâlnit cu lideri africani invitați de Putin

Evgheni Prigojin a apărut la Sankt Petersburg și s-a întâlnit cu lideri africani invitați de Putin

Deși lumea îl credea în exil în Belarus, după revolta eșuată a mercenarilor Wagner de luna trecută, Evgheni Prigojij a fost depistat, joi, 27 iulie, la la Sankt Petersburg, într-o întâlnire cu un demnitar african în marginea summitului Rusia Africa, scrie CNN.

Nu se ştie exact cine este „ambasadorul” din fotografie

Nu se ştie exact cine este „ambasadorul” din fotografie

Deşi unele surse ruseşti au sugerat că Evgheni Prigojin este chiar la summitul prezidat de Vladimir Putin, fotografia cu liderul grupării paramilitare Wagner a fost făcută de fapt la hotelul Trezzini din Sankt Petersburg, care aparține familiei lui Evgheni Prigojin, potrivit siteului fontanka.ru.

Șeful "Casei Ruse" din CAR, Dmitri Siti, este cel care a publicat fotografia cu Evgheni Prigojin "la summitul Rusia-Africa", exprimându-și recunoștința față de "dl. ambasador".

Nu se ştie exact cine este "ambasadorul" din fotografie, cert este că nu este președintele sau prim-ministrul Republicii Centrafricane. Mai multe site-uri ruseşti care au făcut parte anterior din imperiul media al lui Prigojin au scris că acesta s-a întâlnit cu reprezentanți ai Republicii Centrafricane, Mali și Niger, aflaţi în Rusia în cadrul summitului.

În Niger a avut loc în ultimele ore o lovitură de stat. O grupare militară susține că a preluat puterea de la preşedintele ales democratic Mohamed Bazoum.

CNN precizează că nu a reuşit să identifice demnitarul african, dar acesta purta la gât un şnur pentru ecuson care se potrivea cu cele purtate de alţi oficiali care participă la summitul Rusia-Africa care se desfăşoară la Sankt Petersburg şi la care participă Vladimir Putin.

Contul Telegram Orkestr Wagnera a mai publicat încă o poză cu Prigojin care dă mâna cu un bărbat african, lângă un perete pe care sunt afişate hărţi. „Evgheni Prigojin şi directorul Afrique Media în marja Forumului economic Rusia-Africa” - este explicaţia pentru fotografie. „Şeful PMC Wagner şi-a vizitat prietenii africani la Sankt Petersburg. Se spune că jumătate din delegaţie a venit pentru a discuta condiţiile de cooperare cu reprezentantul (Wagner - n.r.) din Sankt Petersburg”, adaugă contul Telegram apropiat de Wagner. Într-o altă postare se spune că „Evgheni Prigojin continuă să consolideze poziţia şi influenţa Rusiei şi a Wagner în Africa”, iar lovitura de stat din Niger ar fi o dovadă în acest sens.

CNN notează în legătură cu aceste fotografii cu Prigojin la Sankt Petersburg că este prima dată când liderul Wagner este văzut în public în interiorul Rusiei de când a condus revolta armată de luna trecută. De la rebeliune, Prigojin fusese văzut în public doar la 19 iulie, când a apărut într-un videoclip filmat probabil în interiorul Belarusului, aparent salutând luptătorii Wagner la o bază din Asipovici. Videoclipul era pixelat şi filmat în lumină slabă, astfel încât CNN nu poate spune cu certitudine că cel care vorbeşte este Prigojin şi nici când a fost filmat, dar directorul CIA, Bill Burns, a confirmat ulterior că fondatorul Wagner se afla la Minsk. „S-a mişcat puţin”, a declarat Burns la Forumul de securitate Aspen. „Cred că a fost la Minsk în ultima vreme. Nu sunt sigur că are vreun plan de a se retrage în suburbiile din Minsk, dar a petrecut ceva timp şi în Rusia”, a declarat directorul CIA.

Putin prezidează joi, la Sankt Petersburg, prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane.

Evenimentul, la care se aşteaptă să fie semnate diverse acorduri, urmează primului summit Rusia-Africa din 2019 şi face parte dintr-un efort concertat de influenţă şi de afaceri pe un continent unde mercenarii ruşi din Grupul Wagner rămân activi, în pofida unei revolte eşuate acasă luna trecută.

Rusia spune că 49 din cele 54 de state de pe continent sunt reprezentate la summitul de la Sankt Petersburg, dintre care 17 de către şefi de stat şi patru de şefi de guvern. Or, aceasta înseamnă mai puţin de jumătate din numărul de lideri care au participat la summitul din 2019, ceea ce Kremlinul o pune pe seama presiunilor SUA şi Franţei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a deschis joi summitul Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg (nord-vest), promiţând să livreze cereale cu titlu gratuit către şase ţări africane "în următoarele luni", în pofida sancţiunilor occidentale care, potrivit lui, au îngreunat exportul de cereale şi îngrăşăminte al Rusiei, potrivit AFP.

Putin i-a găsit o nouă utilizare șefului Wagner

Putin a decis să-i găsească o nouă utilizare lui Prigojin, după ce a concluzionat că fostul condamnat rămâne un bun valoros. Este adevărat că Putin l-ar fi putut ucide (și încă poate), dar, deși dictaturile sunt perfect mulțumite să ia vieți, acesta nu este întotdeauna primul lor răspuns, scriu într-o analiză CEPA Andrei Soldatov, expert în serviciile secrete ruse, și Irina Borogan, jurnalistă de investigații.

Putin l-a scos pe Prigojin din jocul politic, trimițându-l în statul client al Rusiei, iar odată ce această problemă a fost rezolvată, a început imediat să caute o modalitate de a-l folosi. Barăcile Wagner din Belarus, situate la o anumită distanță la sud-est de Minsk, și sesiunile de antrenament cu trupele forțelor speciale din Belarus, la doar trei mile de granița poloneză, i-au agitat deja pe ucraineni și statele vecine, membre NATO. Nu este subtil, dar din punctul de vedere al Kremlinului, este o victorie.

Astfel, scena a fost pregătită pentru ca dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko să arunce bomba din 23 iulie, în prezența lui Putin și a camerelor TV, susținând că luptătorii Wagner voiau să mărșăluiască spre Occident. „Vom merge într-o excursie la Varșovia, la Rzeszów”, a spus Lukașenko, citat de mercenarii lui Prigojin. Cuvintele au fost calculate pentru a ajunge la urechile Poloniei, care se află în centrul răspunsului militar al NATO pentru războiul din Ucraina și servește drept centru logistic principal pentru armele care ajung în Ucraina.

Orașul Rzeszów – la doar 50 de mile vest de granița cu Ucraina – a apărut la știri luna trecută, când primarul, Konrad Fijołek, a lăsat să-i scape, într-un interviu, că urma să fie stabilită în orașul său o bază NATO permanentă pentru forțele americane, britanice și canadiene.

Cuvintele lui Lukașenko pot fi, prin urmare, văzute ca un răspuns direct și ca o amenințare mai largă la adresa a ceea ce rușii vor vedea ca o zonă bogată în ținte, frustrant dincolo de atingerea lor (cu excepția cazului în care doresc o confruntare directă cu alianța). Polonia și aliații care au deja trupe bazate în zonă trebuie acum să ia în considerare posibilitatea ca Kremlinul să alimenteze cu picătura grupul înrăit de luptă și înclinat spre criminalitate pe teritoriul său, pentru a provoca probleme. Nu este clar cât de gravă este amenințarea, dar de acum înainte, Polonia trebuie să țină cont de amenințare și să aloce resurse pentru a-i face față. Pe 21 iulie, a anunțat redistribuirea unităților din vestul țării spre est din acest motiv.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…