Evaluare Națională 2024. Azi începe proba la Limba și literatura română. Cum se desfășoară examenul

Evaluare Națională 2024. Azi începe proba la Limba și literatura română. Cum se desfășoară examenul

Azi începe examenul de Evaluare Națională 2024. Peste 160.000 de elevi vor susține începând cu ora 9.00 prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română. Joi, 27 iunie, urmează o altă probă de foc: cea Matematică. Iată cum se va desfășura examenul pas cu pas și trebuie să știe candidații.

Elev care rezolva o lucrare la examen

Elevii susțin astăzi prima probă a Evaluării Naționale, cea la Limba română. Sursa foto: arhivă

Emoții mari pentru absolvenții clasei a VIII-a care se pregătesc astăzi să susțină prima probă a Evaluării Naționale 2024! Examenul scris la Limba și literatură română va începe la ora 9.00, iar elevii vor avea la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor.

Evaluare Națională 2024. Cum se desfășoară examenul

Examenul începe la ora 9.00 și se încheie la ora 11.00. Subiectele vor fi afișate pe evaluare.edu.ro în jurul orei 15.00.

Ora 8.00 - 8.30

Elevii claselor a VIII-a care susțin prima probă a Evaluării Naționale 2024 intră în centrele de examen. Repartizarea se face în ordine alfabetică. Înainte de a se așeza în bănci, candidații își vor lăsa într-o încăpere special destinată toate obiectele personale. Copiii au voie să intre în examen „înarmați” doar cu instrumente de scris cu mină albastră, un ceas de mână simplu și o sticlă cu apă.

Ora 8.30 - 9.00

În intervalul 8:30 - 9:00, candidații sunt legitimați și li se explică modul de desfășurare a probei. Profesorii asistenți le prezintă elevilor regulile care trebuie respectate în timpul probei, iar apoi copiii semnează un proces-verbal în acest sens.

Ora 9.00

Începând cu ora 9:00, candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă. Candidații vor completa în maximum 15 minute caseta de identificare, iar asistenții vor verifica datele înscrise și vor secretiza caseta. Candidații au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Cel mai devreme aceștia pot părăsi sala de examen după o oră de la începerea probei scrise. Copiii nu au voie să iasă din sală cu subiectele.

Ora 11.00

Prima probă a examenului de Evaluare Națională 2024 se încheie. Elevii predau lucrările profesorilor asistenți, iar aceștia le scanează în prezența lor și le introduc în platfoma digitalizată. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări.Colțul lucrării conținând datele personale ale elevului nu se închide și nu se lipește, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia.

Evaluare Națională 2024. Ce trebuie să știe elevii

Elevii care susțin Evaluarea Națională au respectat mai multe reguli. În caz contrar, riscă să fie eliminați din examen.

Reguli la examen

- Elevii nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte. Cine vine cu astfel de obiecte la școală sunt obligați să le lase în sala de depozitare a obiectelor personale. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala de depozitare nu sunt primiți în examen.

- Elevii nu au voie să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte, încălțăminte, în penare sau în băncile în care sunt așezați manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

- Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor telefoane mobile , căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.

- Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc. Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

La probele scrise din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele în formă de broșură. Ei pot cere și pagini suplimentare, dacă este cazul.

Cum se corectează un răspuns greșit

La proba de Limba și literatura română și/sau maternă, un răspuns greșit poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta casuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

La proba de Limba și literatura română și/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei este permisă delimitarea propozițiilor în frază, fără a se considera semn particular.

Cum sunt evaluate lucrările

Începând din acest an, corectarea se va face digitalizat . Lucrările elevilor vor fi scanate de profesorii asistenți. Acestea se scanează cu prima pagină nesecretizată și colțul din dreapta desfăcut. Profesorii asistenți verifică dacă paginile sunt complete și lizibile. Dacă există pagini care nu sunt clare, profesorii le vor șterge și vor scana din nou lucrarea iar apoi o vor încărca pe platforma digitală și vor fi trimise aleator către doi profesori evaluatori.

Monitorizare audio-video

La examen, vor fi supravegheate video și audio sălile în care se desfășoară instruirea membrilor comisiilor, centrele de examen în care se desfășoară probele pentru Evaluarea Națională, sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele, sălile în care se predau/se preiau, se evaluează și se depozitează lucrările scrise ale candidaților.

Comisiile vor verifica, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după încheierea probei scrise. Dacă, în urma verificărilor, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă sau dacă există sesizări privind astfel de nereguli, se va verifica integral înregistrarea din toate sălile menționate din unitatea de învățământ respectivă.

Dacă se constată existența unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, comisia din unitatea de învățământ – centru de examen va lua măsurile necesare, care pot include acordarea notei 1 (unu) pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Ultimele sfaturi înainte de examen

Profesorii dar și psihologii vin cu o serie de sfaturi pentru ca elevii să treacă cu bine peste acest prim examen din viața lor.

În dimineața examenului

În dimineața examenului copiii ar trebui să ia acasă micul dejun. Însă mare grijă la ce alimente consumă! Acestea ar trebui să fie ușor de digerat și în cantități moderate.Înainte de a pleca din casă ei pot mânca o bucățică de ciocolată neagră. Sunt de evitat băuturile dulci sau carbogazoase.

Copiii ar trebui să se îmbrace cât mai lejer, în haine comode, în care să se simtă bine. Sunt recomandate obiectele de îmbrăcăminte din materiale subțiri și naturale precum bumbac, in, mătase. Încălțămintea trebuie să fie comodă. Fetelor nu le sunt recomandate tocurile. Copiii ar trebui să aibă la ei un ceas simplu, de mână pentru a-și organiza cât mai bine timpul și o sticlă cu apă pentru hidratare.

În timpul examenului

Elevii trebuie să fie atenți la textele pe care vor trebui să le analizeze și la cerințe. Atât textele cât și cerințele trebuie citite cu mare atenție și înțelese perfect.

Atenție la capcane! De multe ori se întâmplă ca din cauza neatenției și a emoțiilor candidații să facă confuzii și să rezolve greșit exerciții simple.

Evaluare Națională 2024. Calendar

  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Ministerul Educației pune la dispoziția linia Televerde 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…