Evacuarea continuă în Kursk. Forțele ucrainene avansează în teritoriul rus. Nimeni nu a știut ce pregătește Zelenski

Evacuarea continuă în Kursk. Forțele ucrainene avansează în teritoriul rus. Nimeni nu a știut ce pregătește Zelenski

Autoritățile din regiunea rusă Kursk au anunțat evacuarea populației din districtul Gluşkov, potrivit guvernatorului interimar Alexei Smirnov. Decizia a fost luată pe fondul avansării continue a forțelor ucrainene în regiunea de graniță, a relatat Reuters.

Aproape 200.000 de persoane din Kursk și Belgorod au fost evacuate din cauza luptelor - Foto X

Aproape 200.000 de persoane din Kursk și Belgorod au fost evacuate din cauza luptelor - Foto X

Districtul Gluşkov, care se află la granița cu Ucraina și are aproximativ 20.000 de locuitori, urmează să fie evacuat. Guvernatorul Smirnov a anunțat pe aplicația de mesagerie Telegram că poliția și alte instituții ale statului vor coordona acest proces de evacuare.

Ucraina a anunțat miercuri că forțele sale au avansat cu unu până la doi kilometri în regiunea Kursk de la începutul zilei și că au reușit să elibereze orașul rusesc de graniță Sudja de prezența trupelor Moscovei.

În urma atacului ucrainean, oficialii ruși au raportat evacuarea a aproape 200.000 de persoane din Kursk și Belgorod din cauza luptelor, potrivit Agerpres.

Planul secret al Kievului

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că vor fi înființate comandamente militare în Kursk, dacă va fi necesar, în timp ce Rusia a decretat stare de urgență și în regiunea Belgorod, atacată constant cu drone și artilerie ucrainene.

Continuăm să avansăm în Kursk”, a scris Zelenskiy pe Telegram, „de la unu la doi km în diferite zone de la începutul zilei”, potrivit Reuters.

În discursul său, Zelenski a menționat creșterea numărului de prizonieri de război ruși capturați la Kursk, care ar putea fi folosiți pentru a negocia schimburi cu luptători ucraineni.

Avansul nostru în Kursk merge bine astăzi – ne atingem obiectivul strategic. „Fondul de schimb” pentru statul nostru a fost, de asemenea, completat în mod semnificativ”, a transmis reședintele Ucrainei.

Moscova se dovedește incapabilă să oprească asaltul Kievului, iar experții militari notează că Ucraina dispune de soldați mai bine antrenați și o structură de comandă mai eficientă. Această ofensivă-surpriză a fost pregătită în mare secret, iar invazia în Rusia a fost făcută fără aprobarea Occidentului.

Pentru a surprinde forțele ruse, Ucraina nu a informat niciunul dintre aliații săi, nici măcar Statele Unite, de plan. Dar, între timp, toate statele aliate au declarat că susțin invazia Ucrainei și că este în regulă ca Ucraina să folosească astfel arme furnizate de americani”, spune Andrew Meldrum, The Associated Press, potrivit Știrile ProTv.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite i-a oferit liderului rus o soluție simplă pentru situația actuală: „Acesta este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Și dacă lui Putin nu-i place ce se întâmplă acum, dacă îl face să se simtă măcar puțin inconfortabil, atunci are la dispoziție o soluție ușoară: poate pur și simplu să se care naibii din Ucraina!”, a spus John Kirby în timpul unei teleconferințe cu jurnaliști acreditați la Casa Albă.

Trupele ucrainene continuă ofensiva în Kursk și Belgorod, atacând inclusiv aerodromuri militare, în ciuda afirmațiilor oficialilor ruși care neagă aceste acțiuni. Reședința de vacanță a lui Dmitri Medvedev din Manturovo se află aproape de pozițiile ucrainene.

Avansul nostru în regiunea Kursk merge bine, ne atingem obiectivul strategic. Dronele noastre funcționează exact așa cum ar trebui. Dar există lucruri care nu se pot face doar cu drone, din păcate. Avem nevoie și de alte arme. Avem nevoie de rachete și continuăm să lucrăm cu partenerii noștri la decizii pe termen lung pentru Ucraina, la hotărâri decisive pentru victoria noastră”, spunea optimist președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Belgorod a devenit a doua regiune rusă care a declarat stare de urgență, iar guvernatorul Vyacheslav Gladkov descria situația ca fiind extrem de dificilă și tensionată, cu atacuri zilnice, case distruse și civili uciși sau răniți. Aproape 200.000 de persoane din Kursk și Belgorod au fost evacuate din cauza luptelor, unele fiind relocate în estul Ucrainei sub ocupație rusă. Moscova ar fi început să retragă trupe din estul Ucrainei pentru a contracara incursiunile ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Americanca Jordan Chiles rămâne cu bronzul olimpic în sertar: COSR, anunț de ultima oră

2 VIDEO Ce-i face un ucrainean drogat cu ciuperci unei rusoaice

3 Bulai a fost dat afară din casă de soție, o fostă studentă

4 Cazul Crin Antonescu / S-a luptat cu securiștii până a ajuns să-i propună candidați la prezidențiale

5 Generalul Sîrskîi are o nouă veste proastă pentru Rusia