Eurostat: Austria, Germania, România şi Letonia, singurele state membre UE unde s-a înregistrat o scădere a economiei în T4

Eurostat: Austria, Germania, România şi Letonia, singurele state membre UE unde s-a înregistrat o scădere a economiei în T4

Austria, Germania, România şi Letonia sunt singurele state membre care au raportat un declin al economiei în trimestrul patru din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, conform datelor publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul patru din 2021 un avans de 0,4% în Uniunea Europeană şi de 0,3% în zona euro, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat o expansiune de 2,2% în UE şi de 2,3% în zona euro.

În trimestrul patru din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, cele mai mari creşteri ale economiei, în statele UE pentru care sunt disponibile datele, s-au înregistrat în Ungaria (2,1%) şi Spania (2%), singurele scăderi fiind în Austria (minus 2,2%), Germania (minus 0,7%), România (minus 0,5%) şi Letonia (minus 0,1%).

Conform estimărilor preliminare ale Eurostat pentru 2021, pe baza datelor ajustate sezonier, PIB-ul a urcat cu 5,2% în zona euro şi în UE.

În trimestrul patru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans de 4,8% în Uniunea Europeană şi de 4,6% în zona euro, după o expansiune de 4,1% în UE şi de 3,9% în zona euro, în perioada iulie-septembrie 2021.

Toate statele UE pentru care sunt disponibile datele au raportat creşteri anuale în trimestrul patru din 2021, cel mai semnificativ avans fiind în Polonia (7,7%), Ungaria (7,1%) şi Italia (6,4%).

În trimestrul patru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, România a înregistrat o expansiune de 2,7%, după o creştere de 7,6% în perioada iulie-septembrie 2021.

Conform datelor semnal publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia românească a crescut cu 5,6% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2021 PIB-ul a urcat cu 2,2% faţă de perioada similară din 2020, însă a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul anterior. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…