Eurostat: Aproape jumătate din datoria guvernamentală a României era deţinută anul trecut de corporaţiile financiare

Eurostat: Aproape jumătate din datoria guvernamentală a României era deţinută anul trecut de corporaţiile financiare

Aproape jumătate (49,8%) din datoria guvernamentală a României era deţinută anul trecut de corporaţiile financiare, în timp ce nerezidenţii deţineau 46,3% şi entităţile rezidente nefinanciare 3,9%, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

La nivelul UE, în 2019, au existat diferenţe semnificative privind datoria. Cel mai ridicat procentaj al datoriei publice deţinut de nerezidenţi se înregistra anul trecut în Cipru (80%), Lituania (76%), Letonia (74%) şi Estonia (70%). În contrast, cel mai ridicat procentaj al datoriei guvernamentale deţinut de corporaţiile financiare era în Danemarca (74%), Suedia (73%), Croaţia (67%) şi Italia (66%).

Anul trecut, în UE, mai puţin de 10% din datorie era deţinută de entităţi rezidente nefinanciare, cu excepţia Ungariei (28%), Maltei (26%), Portugaliei (15%) şi Irlandei (11%).

La finalul lui 2019, titlurile de creanţă au fost principalul instrument financiar în aproape toate statele membre ale UE. Cel mai ridicat procentaj se înregistra în Cehia (92% din totalul datoriei guvernamentale), Ungaria, Spania şi Slovenia (toate cu 87%), Malta şi Franţa (ambele cu 86%).

În contrast, împrumuturile predomină în Estonia (88%) şi Grecia (81%). Utilizarea împrumuturilor este de asemenea relativ ridicată în Cipru (41%), Suedia (33%), Croaţia (29%), Luxemburg (28%) şi Portugalia (27%). Numerarul şi depozitele reprezintă în general un procent relativ mic din datorie, cu excepţia Portugaliei (13%), Irlandei (11%) şi Italiei (9%).

Cu 21% din totalul datoriei guvernamentale având scadenţa mai mică de un an, Suedia înregistra în 2019 cel mai ridicat procent al datoriei pe termen scurt în rândul celor 27 de state membre UE, înaintea Portugaliei (18%), Italiei (15%), Ungariei şi Danemarcei (ambele cu 11%). La polul opus, aproape întreaga datorie (mai mult de 98%) este pe termen lung în Lituania, Bulgaria, Polonia, Slovacia şi Cehia. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”