Europol: 38 de arestări în Franţa, România şi Republica Moldova pentru trafic de persoane pentru exploatare prin muncă
Agenţia europeană de poliţie Europol a informat joi că, în urma unor percheziţii efectuate în Franţa, România şi Republica Moldova, forţele de poliţie din aceste ţări au arestat 38 de persoane suspectate că făceau parte dintr-o reţea de trafic de persoane în scop de exploatare pe şantiere de construcţii, transmite Reuters.
Potrivit comunicatului postat pe site-ul Europol, reţeaua infracţională a traficat şi a înregistrat muncitori moldoveni în Franţa cu documente false, confiscându-le paşapoartele reale ca garanţie.
O anchetă a Poliţiei franceze de frontieră, Poliţiei Române şi Inspectoratului General de Poliţie al Republicii Moldova, cu sprijinul Europol şi Eurojust, a permis destructurarea unei grupări de crimă organizată implicată în trafic de migranţi, trafic de persoane în scop de exploatare prin muncă, falsificare de documente, fraudare de beneficii sociale şi spălare de bani.
În urma a 51 de percheziţii desfăşurate la 22 februarie simultan în Franţa (17), România (14) şi Republica Moldova (20), au fost operate 38 de arestări: 28 în Franţa, trei în România şi şapte în Republica Moldova. Totodată, au fost confiscate 19 vehicule (inclusiv 15 maşini de lux şi două ski-jet-uri), arme, telefoane, în jur de 100.000 de euro bani gheaţă, şi au fost îngheţate 11 conturi bancare.
Ancheta a început în 2018, după ce poliţia franceză a interceptat un vehicul care transporta zece migranţi ilegali. Aceştia erau cetăţeni ai Republicii Moldova, iar unii dintre ei aveau cărţi de identitate româneşti contrafăcute.
Gruparea infracţională, organizată de un cetăţean român care locuia în Franţa, a traficat cel puţin 40 de cetăţeni moldoveni pentru a-i exploata în sectorul construcţiilor în Franţa.
Reţeaua le furniza migranţilor cărţi de identitate şi permise conducere româneşti false, confiscându-le paşapoartele reale ca garanţie.
Majoritatea celor traficaţi aveau un nivel scăzut de educaţie şi erau, de aceea, mai vulnerabili la a fi exploataţi. Ei munceau câte 55 de ore pe săptămână în schimbul a 60 de euro pe zi.
În această activitate infracţională, care a adus profituri ilegale estimate la aproape 14 milioane de euro, au fost implicate şi firme mari de construcţii şi renovări. Suspecţii spălau veniturile obţinute din activitatea infracţională prin intermediul a opt firme fantomă, majoritatea cu sediul în Franţa.
În cadrul anchetei, Europol a facilitat schimbul de informaţii şi a oferit sprijin analitic, iar în ziua percheziţiilor a asigurat un post de comandă virtual pentru a permite schimbul de informaţii în timp real între investigatori, Europol şi Eurojust, mai precizează comunicatul menţionat. AGERPRES