Europol: 12 arestări în Franța, Norvegia și România pentru infracțiuni cibernetice prin programe malware de tip troian
Forțele de poliție au reținut, în Franța, Norvegia și România, 12 persoane suspectate că au comis diverse infracțiuni cibernetice folosindu-se de programe malware de tip troian, a anunțat luni Oficiul European de Poliție (Europol), transmite AFP.
Coordonată de Europol, operațiunea, la care au participat nouă țări, s-a desfășurat în primele două săptămâni ale lunii decembrie. În cadrul operațiunii, au fost realizate numeroase percheziții, care au dus la confiscarea de calculatoare și la închiderea unor conturi de internet, a precizat Europol într-un comunicat.
"Infracțiunile comise online rămân o provocare urgentă și tot mai dificilă", a subliniat Wil van Gemert, director-adjunct de operațiuni al Europol, citat în comunicat.
Cei 12 suspecți, în principal adolescenți sau tineri adulți, sunt acuzați că au folosit programe malware pentru a colecta date bancare și pentru a realiza tranzacții financiare frauduloase.
Suspecții arestați în România ar fi comis atacuri cibernetice asupra unor companii americane din țară.
Potrivit Europol, este 'puțin probabil' ca persoanele reținute să facă parte din aceeași organizație.
În Norvegia, "profitul financiar nu pare să fi fost obiectivul principal", a precizat Europol într-un răspuns la o solicitare a AFP, adăugând că nivelul la care s-au produs aceste activități "ar putea fi stabilit în următoarele etape ale anchetei".
Poliția norvegiană a anunțat că a reținut cinci suspecți, cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani.
"Este vorba despre tineri care, sperăm, își vor înceta activitățile, acum după ce poliția a intervenit", a declarat un responsabil al poliției norvegiene însărcinat cu lupta împotriva infracțiunilor informatice.
"Am văzut, din păcate, exemple de tineri hackeri care încep modest și care apoi comit delicte informatice mai grave și mai importante", a adăugat el.
Europol nu a precizat numărul persoanelor arestate în România și Franța.
Programele malware folosite erau 'cai troieni', mai exact programe-spion instalate fraudulos pe telefoane, tablete sau calculatoare, fără știrea utilizatorului.
Ele permit în special colectarea de parole sau de date bancare, dar și înregistrarea de la distanță a activității webcam-ului de pe calculatorul infestat cu virus.
AGERPRES