Europenii se confruntă cu o criză de încredere ce alimentează populismul (sondaj)
Majoritatea europenilor consideră că țara lor este în declin, ceea ce alimentează neîncrederea față de partidele politice și instituțiile internaționale, precum și creșterea populismului, potrivit unui studiu realizat mai ales în cele mai mari cinci țări europene, relatează AFP.
În Italia, 73% dintre respondenți cred că țara lor este în declin, în Spania 69%, 67% în Franța, 57% în Marea Britanie și 47% în Germania, potrivit unui studiu realizat în octombrie și noiembrie 2016 de Ipsos Global Advisor și publicat luni.
O majoritate dintre francezi (61%), italieni (60%) și spanioli (56%) sunt convinși că generația lor are o viață mai rea decât cea a părinților lor, o viziune împărtășită de 44% dintre germani și 43% din britanici.
În consecință, europenii au mai puțină încredere sau deloc în guvernul lor: 89% dintre spanioli, 80% dintre italieni, 77% francezi, 70% germani și 66% dintre britanici.
În Spania, neîncrederea față de instituțiile internaționale este cea mai ridicată (77%), dar este de asemenea foarte puternică în Franța (65%) și Italia (64%), precum și în Germania și Marea Britanie (59%).
Aceste atitudini alimentează populismul, potrivit studiului: cu excepția Germaniei (34%), majoritatea respondenților consideră că țara lor are nevoie de un lider puternic (72% în Spania, 70% în Franța, 67% în Italia și Regatul Unit).
Pentru a îmbunătăți situația țării, 80% dintre francezi se declară gata să voteze pentru "un lider pregătit să schimbe regulile jocului", dar de asemenea 68% dintre italieni și 50% dintre britanici, față de doar 21% dintre germani.
În Spania, 62% dintre respondenți se declară susceptibili să voteze pentru un partid sau un lider gata "să schimbe radical status quo-ul".
De asemenea, 52% dintre spanioli și 51% dintre francezi sunt gata să voteze pentru un partid al cărui lider spune ce crede, chiar dacă aceasta îi ofensează pe unii.
În cele din urmă, țările recent lovite de terorism sunt mai înclinate să i se opună prin toate mijloacele, chiar cu prețul reducerii libertăților publice: 59% dintre respondenți în Franța și 55% în Belgia, față de numai 35% în Italia și 31% în Spania.
AGERPRES