Europenii nu vor supraviețui iernii fără gazul rusesc, avertizează șeful Gazprom
Șeful Gazprom Alexei Miller, a afirmat miercuri că „nu există nicio garanție” că europenii vor putea supraviețui iernii fără gazul rusesc și susține că Germania are stocuri de gaz pentru maxim două luni și jumătate.
Șeful Gazprom amenință Europa / Foto: Arhivă / Profimedia
Acesta a vorbit în cadrul conferinței Russia Energy Week de la Moscova și a avertizat Europa cu privire la consecințele renunțării la gazul rusesc, precizând că nu există „nicio garanție” că oamenii vor supraviețui iernii pe baza capacității actuale de stocare a gazului, scrie SkyNews .
În plus, Alexei Miller a susținut că Germania se va putea folosi de gazele din depozitele subterane maxim 2 luni și jumătate.
Rusia a tăiat anterior conducta paralelă Nord Stream 1, aflată în centrul unei dispute energetice cu Europa. Aceasta a dat vina pe probleme tehnice pentru această oprire, dar liderii europeni au clasificat-o drept o încercare de a-i diviza în legătură cu sprijinul lor pentru Ucraina.
Scăderea livrărilor de gaz rusesc a dus la creșterea prețurilor și a inflației, presând guvernele să ajute la reducerea facturilor la energie foarte mari pentru gospodării și întreprinderi.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Moscova este pregătită să reia livrările de gaze către Europa prin intermediul unei legături a gazoductului Nord Stream 2, cu destinația Germania, pe sub Marea Baltică.
Rusia reia exporturile de gaze naturale spre Italia, după ce a reuşit să soluţioneze o dispută cu organismele de reglementare din Austria privind tranzitul acestora, transmite Reuters.
Gazele ruseşti sunt responsabile în prezent pentru aproximativ 10% din importurile Italiei, în scădere faţă de 40% înainte de războiul din Ucraina, în timp ce ponderea gazelor naturale venite din Algeria şi ţările nordice a crescut, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.
Imediat după acest anunţ, cotaţiile de referinţă la gaze în Europa au coborât la cel mai redus nivel din ultimele două luni şi jumătate, în condiţiile în care reluarea livrărilor de gaze spre Italia reduce necesitatea pentru Europa să găsească surse alternative de aprovizionare cu gaze pe termen scurt.
Sursa: adevarul.ro