europarlamentare2019/ PPE ar obţine 188 de mandate, socialiştii 142 de mandate şi liberalii 72 de mandate (sondaje)
Partidul Popular European (PPE) ar obţine 188 de mandate, socialiştii europeni 142 de mandate şi liberalii 72 de mandate în viitorul Parlament European ce va fi format după alegerile europene din 23-26 mai, relevă estimările publicate vineri de legislativul european cu privire la viitoarea sa componenţă (cea de-a noua legislatură), în baza unei selecţii de sondaje naţionale realizate înainte de 26 martie.
Pe poziţia a patra s-ar plasa Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), cu 61 de locuri, formaţiune urmată de Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 53 de locuri), Verzi (51 de locuri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL 49 de locuri) şi Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD, 30 de locuri).
Numărul membrilor neafiliaţi ar fi de şapte, iar alţi eurodeputaţi - 52.
La nivelul României (care va avea 33 de locuri în noul Parlament European, comparativ cu 32 în actuala legislatură), estimările publicate vineri indică 11 mandate pentru PSD (29%), nouă mandate pentru PNL (24,7%), cinci mandate pentru Alianţa 2020 USR PLUS (14,2%), patru mandate pentru ALDE (10,7%), trei mandate pentru Pro România (9,6%), un mandat pentru UDMR (5%). PMP nu ar obţine niciun mandat (4,7% din voturi, sub pragul minim de 5%).
Cifrele provin dintr-o compilaţie a sondajelor reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar Public în numele Parlamentului European. Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. Toate noile partide şi mişcări, care nu şi-au declarat încă intenţiile, intră în categoria "altele".
Parlamentul European va publica estimări actualizate la fiecare două săptămâni până la finalul lunii aprilie şi săptămânal în luna mai până în ziua alegerilor. Sondajele iniţiale de la ieşirea de la vot vor fi publicate pe 26 mai, pentru acele ţări unde acestea vor fi realizate şi unde votul se va termina, începând cu orele 18:00 şi apoi la fiecare oră până la finalizarea rezultatelor parţiale din toate statele membre.
Scrutinul europarlamentar din luna mai va avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în PE. AGERPRES