Europarlamentar bulgar către Kovesi: Când începeți? Pentru bulgari, Parchetul European este simbolul unei speranțe
În Bulgaria, unde statul de drept este în permanentă amenințare, cetățenii așteaptă cu nerăbdare activitatea Parchetului European, acesta este un simbol de speranță. În acest sens, când veți începe activitatea efectivă? Asta l-a întrebat Elena Ionceva, europarlamentar din Grupul Socialiștilor și Democraților, pe procurorului general european, Laura Kovesi, în cadrul ședinței de marți a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, scrie 24Chasa, citată de Rador.
Ea a cerut, de asemenea, să știe cum este organizată activitatea Parchetului care se va ocupa de multe cazuri, astfel încât să garanteze că bugetul european este protejat. Elena Ionceva a întrebat, de asemenea, despre acordul de cooperare semnat recent cu Europol – dacă cele două instituții vor lucra împreună pe cazuri concrete sau vor face schimb de informații. Acest lucru a fost anunțat de Centrul de presă al Elenei Ionceva.
„Mi-aș dori să încep munca mâine”, a spus Laura Kovesi. Am făcut tot ce a depins de noi, suntem pregătiți, dar nu sunt numiți încă toți procurorii europeni delegați. Unele țări nu au început procedura, altele sunt în curs și vor fi finalizate în februarie”, a adăugat ea.
Laura Kovesi a anunțat că Parchetul European va semna acorduri atât cu OLAF, cât și cu Eurojust, pentru a stabili o cooperare strânsă cu acestea, în afară de Europol, atât în schimbul de informații, cât și în analiza datelor și desfășurarea de instruiri. Ea se așteaptă ca Parchetul European să lucreze la aproximativ 2.000 de cazuri pe an.
„Treaba mea este să mă asigur că procurorii europeni vor fi cu adevărat independenți de autoritățile naționale”, a promis Laura Kovesi. În cadrul discuției, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a comentat: „Trebuie să ne asigurăm că criminalitatea organizată nu beneficiază de bani de la bugetul european și de fondul de redresare”.
„Este important pentru noi ca Parchetul European să înceapă să funcționeze mai devreme”, a spus el. Potrivit lui Didier Reynders, posibilitatea utilizării mai rapide și mai flexibile a finanțărilor de către statele membre crește riscul, motiv pentru care Parchetul European va juca un rol important. Acesta trebuie să garanteze că fiecare euro este cheltuit pentru rezolvarea problemelor crizei.
Sursa: 24chasa.bg / Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu