Europa trebuie să-şi reducă dependenţa de energia rusească fără a face să explodeze preţurile în lume (Yellen)
O interdicţie a Europei pentru importurile de gaz şi petrol ruseşti riscă să facă să explodeze preţurile energiei în lume, a avertizat joi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, făcând apel la reducerea dependenţei europene "fără a penaliza întreaga planetă", relatează AFP.
"Trebuie să fim prudenţi cu o interdicţie europeană completă a importurilor de petrol", a spus ministrul economiei şi finanţelor din administraţia Joe Biden, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Departamentul Trezoreriei.
"Dacă am putea găsi un mijloc de a o face, fără a dăuna întregului glob cu creşterea preţurilor la energie care ar rezulta, ar fi ideal şi este o problemă la care încercăm să reflectăm împreună", a mai spus ea.
Ţările europene încearcă să-şi reducă dependenţa de petrolul şi gazul importate din Rusia, pentru a o sancţiona după invadarea Ucrainei.
Dar "acest lucru ar creşte în mod clar preţurile mondiale la petrol şi ar avea un impact nefast asupra Europei şi a altor părţi din lume", a avertizat Janet Yellen.
Ea a reafirmat totuşi că "produsul vânzărilor de petrol şi de gaz este o importantă sursă de venituri pentru Rusia" şi "ar fi foarte util să încercăm să găsim un mijloc de a reduce încasările ruseşti (...) Acesta este obiectivul".
"În cazul petrolului şi a gazului natural, situaţia Europei este în mod clar diferită de cea a SUA. Am interzis importurile ruse de energie de toate tipurile, dar noi importăm foarte puţin din Rusia. Asta nu este adevărat în cazul Europei", care, a precizat ministrul, "trebuie în mod clar, pe termen mediu, să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia".
În 2021, Moscova a furnizat 30% din ţiţeiul şi 15% din produsele petroliere achiziţionate de UE.
UE a decis de altfel pe 8 aprilie să pună capăt achiziţiilor de cărbune din Rusia, un embargo care va intra în vigoare la începutul lui august, la 120 de zile după publicarea noului pachet de sancţiuni în jurnalul oficial al UE. AGERPRES