Europa depinde de Rusia pentru 40% din nevoile sale de gaze naturale, cum ar fi gătitul în case şi aprinderea centralelor electrice. Este îngrijorată de o criză energetică de iarnă, deoarece Rusia a redus fluxurile de gaze naturale către continent, invocând provocările legate de sancţiuni.
Chiar şi aşa, autorii Yale au susţinut că economia rusă ar fi „cel mai rănită” pe termen lung prin schimbarea lanţurilor de aprovizionare cu gaze naturale. Asta pentru că Uniunea Europeană a fost deja de acord să pună capăt aproape tuturor importurilor de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an şi a declarat că va reduce importurile de cărbune începând cu jumătatea lunii august. Ţările europene, printre care Germania şi Italia, lucrează, de asemenea, pentru a renunţa la gazul rusesc.
Veniturile din export ale Rusiei provin în mare parte din mărfuri. „Aceste venituri din export reprezintă cu mult peste jumătate din bugetul guvernamental total al Rusiei în majoritatea anilor – şi, probabil, o proporţie şi mai mare acum”, a scris echipa Yale.
Studiul, condus de Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale School of Management, a constatat, de asemenea, că economia Rusiei „se zguduia” din cauza sancţiunilor internaţionale ample. Descoperirile sale contrastează cu studiile asupra economiei Rusiei care arată că aceasta rezistă mai bine decât se aştepta, în parte din cauza încasărilor robuste din industria sa masivă de petrol şi gaze.
Putin se îndreaptă spre est pentru a vinde energie rusească, dar cumpărătorii fac chilipiruri grele
Pentru a atenua impactul vânzărilor mai scăzute de energie către Europa, preşedintele rus Vladimir Putin vândează exporturile de energie ale Rusiei către alte pieţe, cum ar fi Asia, dar cu reducere.
„Izolarea sa de vest a devastat mâna strategică a Rusiei în negocierile cu China şi India, cumpărători notoriu atenţi la preţ, care păstrează legături strânse cu alţi exportatori majori de mărfuri”, a scris echipa Yale.
„Aceste ţări nu s-au sfiit să exploateze ţările paria sancţionate înainte, China conducând cu regularitate acorduri de petrol cu reduceri masive cu ţări precum Iran şi Venezuela”, au adăugat autorii.
De la invazia Ucrainei, preţurile petrolului brut Urals, emblematic al Rusiei, au scăzut semnificativ. Urals a avut un preţ de 1,50 dolari la ţiţeiul internaţional Brent din ianuarie până în februarie, dar de atunci a scăzut la o reducere de 25,80 dolari faţă de Brent, potrivit unei compilaţii Bloomberg de date de la Ministerul rus de Finanţe şi Intercontinental Exchange.
„Acum se confruntă dintr-o poziţie de slăbiciune cu pierderea pieţelor sale principale de altădată”, a scris echipa Yale, adăugând că poziţia strategică a Rusiei ca exportator de mărfuri s-a „deteriorat irevocabil”.