Europa spaţială nu doreşte ''un spaţiu ca în Vestul Sălbatic''' aşa cum propune SpaceX (Arianespace)
Preşedintele companiei din domeniul aerospaţial Arianespace, Stephane Israel, a reproşat vineri concurentului său privat american SpaceX că vrea să ''colonizeze orbita joasă'' a pământului cu constelaţii de zeci de mii de sateliţi, susţinând ideea unui ''spaţiu durabil'' şi nu a ''unui spaţiu ca în vestul sălbatic'', informează AFP.
"Noi, noi suntem în favoarea spaţiului durabil, nu suntem pentru un spaţiu ca în vestul sălbatic'', a declarat la postul de radio France Inter directorul Arianespace, însărcinată cu comercializarea lansatorului european Ariane 5 şi viitorul Ariane 6.
Potrivit lui Stephane Israel, proiectul SpaceX, principalul concurent al lansatoarelor europene, "nu mai este cel al unui simplu lansator", ci de "a fi constructorul, lansatorul şi operatorul a 40.000 de sateliţi, ceea ce înseamnă un proiect de monopolizare a sectorului şi de colonizare a orbitei joase (la o distanţă cuprinsă între 500 şi 1.000 de kilometri faţă de Terra, n. red)."
"Refuzăm ca orbita joasă să fie acaparată de un singur actor care, într-un final, i-ar submina pe toţi ceilalţi", a afirmat acesta.
"Întrebarea care ne este pusă nouă, europenilor, este modalitatea în care vom acţiona pentru a rămâne în cursă" în contextul în care cei 22 de membri ai Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) se vor reuni săptămâna viitoare, la Sevila, pentru a decide bugetul agenţiei.
În faţa concurenţei constelaţiei de sateliţi Starlink ai societăţii californiene deţinute de Elon Musk, Europa ''a început să desfăşoare o constelaţie de mari dimensiuni 'OneWeb''', a amintit Stephane Israel.
"Între spaţiul sanctuar şi un spaţiu ca în Vestul Sălbatic, există loc pentru constelaţii. Dar noi refuzăm să facem asta oricum; aceşti sateliţi vor trebui apoi să se dezintegreze în atmosferă într-un mod nepoluant şi trebuie să ne mobilizăm pentru asta, deci spunem 'da' constelaţiilor care vor permite conectarea unui număr din ce în ce mai mare de pământeni, dar 'nu' unui spaţiu care ar deveni un fel de lege a junglei", a concluzionat acesta.
Vineri seară, lansatorul Ariane urmează să decoleze de la baza din Kourou, Guiana Franceză, pentru a plasa pe orbită doi sateliţi de telecomunicaţii, în cadrul celei de-a 250-a lansări de la primul zbor al rachetei în urmă cu patru ani. "Sunt în continuare concentrat" în momentul unui unei lansări întrucât ''o lansare este finalizarea unor luni, ani întregi de muncă'', a reacţionat Stephane Israel.AGERPRES