Europa Liberă: România ar putea ajunge în situația Italiei în doar 19 zile/STUDIU

Europa Liberă: România ar putea ajunge în situația Italiei în doar 19 zile/STUDIU

Europa Liberă : România ar putea ajunge în situația Italiei în doar 19 zile

Urmărind rata de îmbolnăviri cu noul coronavirus, cercetătoarea italiană Silvia Merler a creat un model matematic prin care a analizat în cât timp vor ajunge țările din Europa și din lume în situația Italiei. În Peninsulă, marți, au fost raportate 31.503 de persoane îmbolnăvite cu noul coronavirus.

Cercetătoarea vrea să atragă atenția că autoritățile mai au încă timp pentru a lua măsuri drastice pentru a întârzia răspândirea noului coronavirus, dar important este ca și populațiile să înțeleagă că este nevoie să respecte restricțiile de deplasare.

„Alte state europene, precum și Statele Unite, merg pe urmele Italiei, cu o întârziere între 5-16 zile. Ar trebui luate cât mai rapid măsuri pentru a reduce ritmul de contagiune pentru a evita ca sistemele națioanle de sănătate să ajungă supraagolmerate”, atrage atenția Silvia Merler, șefa cercetării în cadrul think thank-ului Algebris Policy & Research Forum.

Potrivit modelului matematic, care ia în calcul numărul de cazuri confirmate la 10.000 de locuitori, România este în urma Italiei cu 19 zile, la fel este și Bulgaria.

Din zona Europei Centrale și de Est, Polonia este cu 20 de zile și în urma Peninsulei, iar Ungaria cu 21 de zile. Statele mai apopiate geografic de Italia, vor ajunge și mai repede în situația acesteia, și dintre ele, Slovenia este cea mai avansată, cu doar 8 zile în urmă, iar Cehia este la 14 zile distanță.

Situația în Europa de Vest este ușor diferită. Raportat la numărul de cazuri confirmate la 10.000 de locuitori, Spania și Danemarca sunt în prezent acolo unde era Italia în urmă cu 5 zile, Franța are o întârziere de 9 zile, în timp ce BelgiaOlanda și Germania au o distanțare de 10 zile.

Marea Britanie și Statele Unite sunt la nivelul Italiei de acum 13 zile și, respectiv, 16 zile. Canada și Australia sunt mult mai în urmă.

„Ne așteptăm ca numărul cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19 să atingă maximul în Italia în jurul datei de 20 martie, iar în următoarele patru state din Europa [Spania, Franța, Germania și Elveția, potrivit centrului medical Johns Hopkins] ar putea fi spre finalul lunii martie 2020”, scrie cercetătoarea Silvia Merler.

 

Ipotezele de la care pleacă Silvia Merler sunt legate de faptul că țările întârzie izolarea până în momentul în care ajung la același număr de cazuri la 10.000 de locuitori ca Italia, adică în jur de un caz la 10.000 de locuitori; apoi, înainte de izolare, rata zilnică de îmbolnăviri crește în medie la fel cum a crescut în Italia înainte de a introduce izolarea – cu circa 40%.

Totodată, pentru a stabili un model matematic, din ziua în care este anunțată izolarea, sunt aplicate aceleași rate zilnice înregistrate în Italia după impunerea izolării (acolo unde sunt date disponibile) sau în provincia chineză Hubei (acolo unde nu sunt date disponibile).

 

Silvia Merler a început cercetarea observând că rata de contagiune înregistrată în Lombardia a urmărit tendințele din provincia chineză Wuhan. Ulterior, a adăugat date și pentru alte state din UE și din lume, iar cele mai recente date sunt din 16 martie.

Silvia Merler îi îndeamnă,  pe pagina sa de Twitter , pe cei din zonele afectate să „stea acasă” și să nu creadă atunci când li se spune că noul coronavirus „este un fel de răceală”.

În Europa, devenită centrul pandemiei mondiale de coronavirus, chiar și statele care au avut o politică mai relaxată în privința răspândirii coronavirusului, au început să ia măsuri drastice. Pe întreg continentul zborurile au fost reduse, au fost închise școli, evenimentele culturale au fost anulate și au fost închise granițe.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus,  a cerut, recent, statelor, într-o conferință de presă, să nu limiteze numărul de măsuri : „Nu doar testare. Nu doar depistarea contacților. Nu doar carantină. Nu doar distanțare socială. Faceți-le pe toate. Găsiți, izolați, testați și tratați fiecare caz, pentru a întrerupe lanțul de transmitere...nu lăsați acest foc să ardă”.

În continuare, Italia este țara unde se înregistrează cele mai multe cazuri de coronavirus în afara Chinei, cu aproape 28.000 de persoane infectate cu Covid-19.

Următoarele cinci națiuni, potrivit centrului medical Johns Hopkins, sunt:

  • Iran (circa 15.000 de cazuri)
  • Spania (9.942)
  • Coreea de Sud (8.320)
  • Germania (7.588)
  • Franța (6.664)

Un studiu apărut în revista  ScienceMag  atrage atenția asupra importanței ținerii sub observație a cazurilor de coronavirus, dând exemplul Chinei, unde până pe 23 ianuarie, când au fost introduse restricții de călătorie, 86% din toate infecțiile au fost nedocumentate, lăsate cumva la voia întâmplării.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…