Europa iese cu paşi timizi din carantină. Ce este valabil pentru fiecare ţară

Europa iese cu paşi timizi din carantină. Ce este valabil pentru fiecare ţară

Magazine, școli, evenimente culturale și sportive: cu foarte mare atenţie și treptat, țările din Europa încep să relaxeze măsurile de carantină pe care le-au impus pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Revenirea în siguranță la viaţa și activitatea economică normală este dezideratul pentru toate ţările şi toate fac planuri cu privire la cum îl pot realiza. Ziua de azi este pentru mulți o primă piatră de hotar pentru relaxarea carantinei, deși autoritățile subliniază categoric că măsurile vor fi reimpuse în cazul în care ar exista o oricât de mică recidivă.

Mai jos sunt prezentate țările europene care au anunțat deja măsuri pentru relaxarea restricțiilor stricte:

Italia

Țara analizează relaxarea carantinei în patru etape, potrivit presei italiene, dar guvernul nu a anunțat nimic oficial până sâmbătă la prânz. Potrivit ziarului Corriere della Sera, în următoarele patru săptămâni ziua de luni va fi cea care va da ritmul în care țara se va redeschide după adoptarea măsurilor restrictive, pe 9 martie. Fabricile de utilaje agricole s-ar putea redeschide de azi, iar în acelaşi timp s-ar putea relua şi activitățile agricole.

Luni, 4 mai, potrivit Corriere, dacă nu intervine ceva neprevăzut, se vor deschide fabricile şi sectorul textilelor și al modei. Lunea cealaltă, pe 11 mai, se vor deschide magazinele de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și alte magazine. Iar în cea de-a patra luni, pe 18 mai, vor urma barurile, restaurantele și frizeriile.

Relaxarea treptată a măsurilor va fi însoțită de reguli stricte de igienă și de respectare a distanțării sociale. De exemplu, magazinele cu suprafaţa de 40 de metri pătrați sau mai mici vor putea primi doar un client o dată, în timp ce în restul magazinelor numărul de clienți va fi proporţional cu dimensiunea lor. În baruri și restaurante, clienții trebuie să păstreze o distanță de cel puțin un metru unul de celălalt şi vor fi preferate spaţiile deschise în locul celor climatizate.

Peste 25.500 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza Covid-19 în Italia.

Spania

Țara trece la o mică relaxare a carantinei stricte, permițând, de sâmbătă, copiilor sub 14 ani să iasă din casa timp de o oră, în intervalul 9 a.m. – 21 p.m., dar numai pentru a însoți un adult la supermarket sau farmacie, limitându-se însă la un kilometru distanță de casa lor.

Un adult poate însoți până la trei copii, care nu se vor putea duce încă la locurile de joacă. Guvernul a subliniat că aceste ieșiri trebuie să aibă loc cu respectarea riguroasă a regulilor de igienă și distanțare socială. Încă nu se ştie când vor fi relaxate măsurile restrictive pentru copiii mai mari. Spania este a treia țară cea mai afectată din lume de coronavirus și se află într-o carantină foarte strictă începând cu 14 martie, carantină care este de așteptat să fie extinsă de parlament până pe 9 mai. Sâmbătă înregistra 223.759 de cazuri și 22.902 de decese.

Franța

Țara va permite deschiderea magazinelor după încetarea carantinei pe 11 mai, dar vor rămâne unele restricții în anumite zone. Magazinele vor funcționa pe baza unor protocoale care vor asigura protecția angajaților și a clienților.

Cu toate acestea, guvernul exclude posibilitatea ca restaurantele, cafenelele și barurile să se redeschidă pe 11 mai. Cel mai devreme vor fi redeschise la mijlocul lunii iunie.

Cel puțin până la jumătatea lunii iunie, evenimentele sportive și religioase vor continua să fie interzise. Dar oamenii nu vor mai avea nevoie de un permis pentru a merge pe stradă sau pentru a ieși la alergat.

Guvernul se orientează, de asemenea, spre restricționarea circulației persoanelor în vârstă și a cerut companiilor să încurajeze munca la distanță, acolo unde este posibil, pentru a reduce numărul persoanelor care se deplasează cu transportul în comun. De asemenea, guvernul dorește să se asigure că măștile de protecție vor fi disponibile populaţiei, deși nu este clar încă dacă utilizarea lor va deveni obligatorie.

Marea Britanie

Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat vineri că țara sa va menține măsurile restrictive până când relaxarea lor se va realiza în siguranță, indiferent de costurile economice pe care acestea le presupun.

„Înţeleg vocile care spun că trebuie să mergem mai departe cât mai curând, dar nu vom face acest lucru. Vom merge înainte atunci când va fi sigur să facem asta”, a spus el. Hancock a adăugat că reducerea numărului de cazuri este cel mai bun lucru care poate fi făcut pentru economie și că un al doilea val al epidemiei ar fi dăunător din punct de vedere economic.

Sâmbătă, numărul morților din spitalele britanice a depășit 20.000, ajungând la 20.319.

Germania

În această țară s-a permis redeschiderea magazinelor comerciale cu o suprafață mai mică de 800 mp, iar de azi va fi obligatorie utilizarea unei măști de protecție (care poate fi și o batistă din material textil) cel puțin pentru pasagerii din transportul public și clienții magazinelor comerciale.

Ministrul Sănătății a subliniat că respectarea distanței sociale și a celor mai stricte reguli de igienă vor rămâne în vigoare luni întregi. Germania înregistra sâmbătă 152.438 de cazuri și 5.500 de decese.

Austria

Bisericile și alte lăcașuri de cult din țară se vor redeschide pe 15 mai, dar cu unele restricții (un credincios pe 20 mp, distanțare socială etc.).

Elevii din ciclul primar și gimnazial vor reveni la clasă pe data de 18 mai, iar toate celelalte școli se vor redeschide pe 3 iunie. Însă elevii din ultimele clase de liceu vor reveni la clasă pe 4 mai.

Începând cu 18 mai, școlile vor funcţiona în „schimburi”, jumătate dintre elevi vor fi la școală de luni până miercuri, iar cealaltă jumătate joi și vineri, iar săptămâna următoare va fi invers. În afara clasei va fi obligatorie utilizarea unei măști, se vor impune condiții suplimentare de igienă, iar lecțiile de sport și muzică nu vor avea loc.

Belgia

Premierul belgian, Sophie Wilmes, a anunțat un plan detaliat pentru ridicarea treptată a restricțiilor impuse în țară din cauza coronavirusului.

Conform noilor reguli, toate magazinele vor avea voie reînceapă să funcţioneze pe 11 mai, școlile urmând să se deschidă săptămâna viitoare – dar cu un număr limitat de elevi în fiecare clasă.

Primele care se vor redeschide vor fi magazinele de articole textile pe 4 mai, astfel încât oamenii să se poată conforma noilor reglementări, care impun tuturor belgienilor cu vârsta de peste 12 ani să poarte măști în transportul public. Celelalte magazine se vor deschide o săptămână mai târziu. Școlile se vor redeschide pe 18 mai, dar vor fi permişi doar zece elevi în fiecare clasă. Cafenelele și restaurantele nu se vor redeschide până pe 8 iunie. Carantina a început în Belgia pe 12 martie.

Peste 44.000 de oameni au fost diagnosticați pozitivi la coronavirus în această țară care numără 11,4 milioane de oameni, fiind înregistrate aproape 6.700 de decese, mai mult de jumătate fiind în casele de îngrijire a persoanelor în vârstă. Belgia are cel mai mare număr de decese pe cap de locuitor din Europa.

Olanda

Autoritățile au anunțat că vor deschide școlile primare și grădinițele începând cu 11 mai, într-o primă relaxare a măsurilor în vigoare din 15 martie. Barurile, restaurantele, muzeele și alte locuri publice rămân închise, în timp ce interdicția pentru evenimente publice majore, inclusiv evenimentele de sport profesionist și festivalurile de muzică, a fost prelungită până la 1 septembrie.

Sâmbătă, cazurile confirmate erau în număr de 37.190, iar numărul morților a ajuns la 4.409.

Elveția

Țara va începe azi prima fază de relaxare a restricțiilor, odată cu redeschiderea frizeriilor, florăriilor și magazinelor cu articole de grădinărit. Până vineri, în Elveția au fost raportate 28.677 de cazuri și 1.309 de decese.

Cehia

În ţară a fost ridicată interdicția liberei circulații impusă de coronavirus. Cehii se pot aduna în aer liber în grupuri de până la zece persoane. Pot ieşi din casă oricând doresc, dar regulile de distanțare socială, precum și utilizarea obligatorie a unei măști, continuă să fie valabile.

De azi, cehii vor putea călători și în străinătate, dar în condiții stricte. Cetățenilor UE care sosesc în Republica Cehă pentru muncă și studenților le va fi permisă intrarea, dar nu și celorlaţi cetăţeni străini.

Străinii vor trebui, de asemenea, să arate un certificat de test negativ făcut în ultimele patru zile. Carantina a început în țară pe 16 martie.

Polonia

Țara intenționează să redeschidă spaţiile în aer liber pentru activităţi sportive pe 4 mai, iar la sfârșitul aceleiași luni va permite desfășurarea de meciuri de fotbal din prima ligă, în timp ce cursele de motociclete vor avea loc la jumătatea lunii iunie. Următorul stadiu în reducerea restricțiilor va fi redeschiderea spaţiilor sportive acoperite, urmate de piscine și săli de sport.

Polonia a început să relaxeze unele restricții la începutul lunii aprilie, spunând că ele costă prea mult economia. Pădurile și parcurile s-au redeschis, iar regulile privind numărul clienților din magazine au fost de asemenea relaxate. În cursul zilei de sâmbătă, țara de 38 de milioane de oameni raportase 11.067 de cazuri și 499 de decese.

Ungaria

Premierul Viktor Orban a declarat că guvernul său intenționează să înlocuiască interdicția universală de circulație, care este în prezent în vigoare, cu o versiune mai adaptată la noile date ale carantinei.

Nu au fost făcute cunoscute detaliile, dar este de așteptat ca noile reguli să se concentreze asupra vârstnicilor, bolnavilor și locuitorilor marilor orașe.

Guvernul a anunțat că planurile sale de relansare se vor concentra pe ocuparea forței de muncă, deoarece carantina, care a durat mai mult de o lună, a dus la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

România

Țara va ridica restricțiile de deplasare după 15 mai, cu condiţia respectării cu strictețe a regulilor de siguranţă și a evitării a aglomeraţiei.

În ceea ce privește reluarea activităților economice, guvernul a anunțat că efectuează analize în fiecare domeniu, fără a dezvălui nimic concret.

Totuşi, ministrul de Interne a declarat că guvernul examinează relaxarea restricțiilor impuse persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Serbia

De azi, va fi în vigoare o nouă relaxare a măsurilor restrictive și va fi permisă funcționarea frizeriilor și a sălilor de fitness. În urmă cu cinci zile, au început să funcţioneze piețele agroalimentare librăriile, service-urile auto și toate magazinele mai mici.

Școlile vor rămâne închise până în septembrie, iar notarea elevilor se va realiza pe baza rezultatelor din învățarea la distanță. În mod normal însă, examenele de admitere din învăţământul de bază în cel secundar se vor desfăşura în iunie. Țara avea sâmbătă 7.779 de cazuri de coronavirus și 151 de decese.

Croaţia

Măsurile vor fi ridicate treptat în țară începând de azi, cu noi etape în 4 și 11 mai. Toate magazinele cu amănuntul se vor deschide azi, cu excepția celor situate în centrele comerciale mari. Mijloacele de transport public vor reîncepe să funcţioneze în orașe.

Se va permite funcţionarea bibliotecilor, a muzeelor, librăriilor și a galeriilor. Sportivii se vor putea antrena atât la nivel individual, cât și în întreceri de echipă.

A doua fază, care va avea loc pe 4 mai, dacă prima fază se dovedește a avea succes, se referă la reducerea restricțiilor asupra sistemului public de sănătate, care îşi va relua integral serviciile. Vor fi deschise și frizeriile şi saloanele de înfrumusețare.

În cadrul celei de-a treia faze, începând cu 11 mai, vor fi permise adunări de până la 10 persoane în același spaţiu, cu condiția respectării distanțelor de siguranță. De asemenea, va fi permisă redeschiderea mall-urilor, grădinițelor și școlilor primare și vor fi reluate cursele de transport în comun între oraşe şi zborurile în interiorul Croației.

În toate cele trei faze, se prevede respectarea strictă a măsurilor de siguranță și cele mai înalte norme de igienă.

Macedonia de Nord

Guvernul a decis să reducă, începând de joi, 23 aprilie, timpul de interzicere a deplasărilor cetățenilor, atât cele zilnice, cât și de weekend. În același timp, a devenit obligatorie acoperirea gurii (cu o mască de față sau o eșarfă) pentru cetățenii care călătoresc cu transportul public și vizitează spații închise (supermarketuri, alte magazine, bănci, oficii poștale, servicii publice, spitale etc.) și piețele agroalimentare.

Cei care se deplasează în aer liber trebuie să păstreze o distanță de doi metri. Cazurile confirmate în țară până vineri erau în număr de 1.259, fiind înregistrate 59 de decese din cauza Covid-19.

Muntenegru

În cadrul relaxării restricțiilor decise de guvern, cetățenilor li se permite să călătorească până la ora 11 p.m., iar magazinele pot fi deschise până la ora 22:00. Numărul confirmat de cazuri în țară este de 313 și au fost înregistrate cinci decese.

Bosnia

Federația croato-bosniacă a relaxat vineri restricțiile pentru vârstnici și copii, cărora până acum le era interzis să iasă din casă, deoarece o hotărâre a Curții Supreme a declarat neconstituțională această interdicţie.

Totuși, în hotărârea instanței se subliniază că măsura distanțării sociale, precum și alte măsuri de protecţie trebuie respectate întotdeauna.

Țara a ridicat, de asemenea, interdicţia traficului nocturn și a anunțat că în curând se pot întreprinde acţiuni pentru redeschiderea economiei.

Bosnia a declarat stare de urgență la data de 17 martie. A înregistrat oficial 1.421 de cazuri și 55 de decese.

Suedia

Măsurile luate de Suedia au fost mai puțin stricte decât cele luate în alte țări, deoarece autoritățile s-au bazat mai degrabă pe convingere decât pe interdicție.

Școlile primare și secundare rămân deschise, consumatorii pot merge la magazine, iar copiii pot face activități sportive în aer liber.

Însă chiar dacă alte țări încep să relaxeze măsurile mai dure pe care le-au luat, Stockholmul a spus că este prea devreme pentru ca Suedia să își schimbe cursul, întrucât „pericolul nu a trecut”.

În Suedia, au fost înregistrate 15.300 de cazuri și 1.765 de decese din cauza Covid-19.

Cipru

Relaxarea treptată a măsurilor restrictive se preconizează să aibă loc în patru faze, în decurs de două-trei luni, conform Agenţiei cipriote de ştiri KYPE, începutul primei faze fiind data de 4 mai. Fiecare fază ar urma să înceapă după două săptămâni, după ce situația va fi evaluată de experți. Dacă există cazuri în creştere, se va reveni la măsurile de protecție publică. La fiecare deschidere, se vor respecta măsurile de distanțare socială și de igienă de către public.

Propunerea completă pentru prima etapă a repornirii economiei și relaxarea măsurilor de mobilitate a cetățenilor va fi prezentată marți, iar cabinetul de miniştri se va reuni a doua zi pentru a lua deciziile aferente.

În prima etapă de reducere a măsurilor restrictive este de așteptat să crească numărul de deplasări permise ale cetăţenilor. În același timp, vor fi deschise mici șantiere în aer liber, precum și magazine de vânzare cu amănuntul și alte întreprinderi mici și mijlocii, cum ar fi magazine de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Se preconizează că la mijlocul lunii mai se vor redeschide şi frizeriile, saloanele de înfrumusețare și sălile de sport.

A treia fază prevede reînceperea întrecerilor sportive, dar cu ușile închise, fără prezența publicului.

În a patra fază ar urma să se deschidă centrele comerciale, hotelurile, restaurantele, cafenelele. Va fi instituit un cadru cu privire la numărul de persoane care se vor putea deplasa în aceste spaţii în același timp. În ceea ce privește redeschiderea școlilor și a bisericilor, se poartă încă discuţii. Se aşteaptă ca aeroporturile să înceapă să funcţioneze în decurs de trei luni, în anumite condiţii.

Sursa:  Kathimerini , preluare via Rador


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă