Eurodeputatul Rareș Bogdan a fost ales raportor al Grupului PPE pentru petiția Schengen prin care se cere ”aducerea Consiliul UE în fața CJUE” pentru ”veto-ul abuziv al Austriei”

Eurodeputatul Rareș Bogdan a fost ales raportor al Grupului PPE pentru petiția Schengen prin care se cere ”aducerea Consiliul UE în fața CJUE” pentru ”veto-ul abuziv al Austriei”

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European, atrage atenția asupra principiului ”divide et impera” aplicat de Rusia, criticând din nou ”decizia nedreaptă din decembrie pe extinderea Schengen”.

Acesta a avut o intervenție în Parlamentul European, care l-a avut miercuri drept invitat pe premierul luxemburghez, Xavier Bettel, pentru a-și prezenta viziunea asupra Europei.

”Luxemburg este statul cel mai euro-optimist din UE, iar România este, acum, după decizia nedreaptă din decembrie pe extinderea Schengen, cel mai euro-pesimist, după ce, timp de 15 ani, a fost în top 5 cele mai optimiste țări proeuropene. Nimeni nu poate anticipa decât o stare de îngrijorare care crește la București. Românii au fost loviți cumplit prin neacceptarea lor în Spațiul Schengen, asta după ce au fost tratați ca popor european de mâna a doua prin subvențiile mult mai mici pentru fermieri. Sunt doar două exemple, dar lista e lungă”, a deplâns Rareș Bogdan situația.

Eurodeputatul crede că ”se produc niște negocieri subterane peste capul cetățenilor europeni din est, ignorând dorința lor de demnitate”.

”În fotbal, acestea se numesc blaturi. Când se vor termina aceste negocieri scandaloase care ignoră aspirația românilor? Cine decide peste capetele lor, în numele lor, că legislația europeană Schengen trebuie ignorată cu brio? Dacă în loc de România ar fi fost Germania, sau Franța, sau Olanda sau Austria, tot așa s-ar fi petrecut lucrurile?”, și-a exprimat revolta Bogdan.

Acesta a mai spus că ”România nu este o țară de mâna a doua și face față cu brio în criza geostrategică declanșată de Putin la granița sa”.

”Refugiații ucraineni au găsit ajutor în România, și asta înainte ca Uniunea să deblocheze bani pentru ei. România este principalul sprijin al Republicii Moldova pentru a rezista șantajului Moscovei si vom fi in continuare”, a explicat pe scurt eurodeputatul eforturile pe care le-a depus țara noastră.

El a semnalat că ”ne va costa scump dacă nu ieșim din era ipocriziei, dacă nu ne întoarcem cu fața către problemele reale ale cetățenilor europeni, dacă nu realizăm că Rusia aplică principiul <<divide et impera>>”.

”Și nu vom mai putea decât să constatăm că Uniunea Europeana este slăbită în primul rând din interior prin indecizia unora și decizia ticăloasă a altora. Instituțiile reprezentative ale Uniunii Europene trebuie să-i trateze pe cetățeni în mod egal. Acum nu o fac! Aud discursuri despre o politică comună în privința frontierelor si despre garduri. Despre ce politică comună vorbim? Există garduri chiar acum în interiorul UE de care transportatorii români nu pot trece decât după cozi kilometrice granițele Schengen! Domnul premier Xavier Bettel a spus că Uniunea Europeană este puternică doar dacă este unită. Sunt de acord. Dar fără România în Schengen, Uniunea are o fisură. Carena vaporului ia apă, exact carena vaporului pe care a fost semnat Acordul Schengen, chiar pe râul Mosel în Luxemburg”, a completat Rareș Bogdan.

Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

România speră că va deveni membru al spațiului de liberă circulație în acest an, sub președinție suedeză sau spaniolă a Consiliului Uniunii Europene deoarece îndeplinește condițiile necesare și pentru că în 2024 se schimbă garda în instituțiile europene prin alegeri europarlamentare.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”