Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE: Tranziția către economia verde trebuie să fie echilibrată, adaptată nevoilor fiecărui stat membru
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice și garantarea securității energetice a UE au la bază două condiții esențiale: folosirea instrumentelor financiare fără precedent, pe care le avem astăzi în Uniune, și un parteneriat solid între sectorul public și cel privat.
”Avem nevoie de investiții pentru transformarea infrastructurii de energie existente, pentru dezvoltarea de tehnologii noi, pentru noi capacități de stocare și transport și, nu în ultimul rând, pentru calificarea și perfecționarea specialiștilor în domeniul energiei regenerabile”, a transmis eurodeputatul român în cadrul evenimentului intitulat ”Îndeplinirea obiectivelor de mediu pentru 2030. Suntem pe drumul cel bun”, la care a participat și Diederik Samsom, șeful de cabinet al vicepreședintelui Comisiei Europene, Lisa Fischer, consilier principal pentru politici al E3G, unul dintre cele mai influente think – thank-uri care susțin schimbările climatice și Simone Mori, Director Enel în Europa.
Cristian Bușoi a punctat în acest context că ”România și UE trebuie să fie ambițioase și să țină aproape de angajamentele pe care ni le-am asumat pentru 2030 și 2050. Este important fără doar și poate să reducem cantitatea de energie de care au nevoie industriile, să scădem costurile de producție și, în același timp, să creștem consumul de energie regerebailă”, a mai menționat eurodeputatul român.
”Ambițiile noastre nu trebuie să contravină însă cu garantarea independeței energetice a UE și a prețurilor pe care să și le permită toți consumatorii. Tocmai de aceea, ca președintre al Comisie pentru Industrie și Energie din Parlamentul European, am susținut și voi continua să suțin o tranziție echilibrată, adaptată nevoilor fiecărui stat membru”, a conchis Bușoi.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat la mijlocul lunii septembrie în cadrul primului său discurs privind Starea Uniunii, susținut în plenul reunit al Parlamentului European, o propunere de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 în raport cu nivelul din 1990, faţă de un obiectiv fixat în prezent la o diminuare cu 40%, cu scopul de a ajunge la o neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2050.
Europarlamentarii au fost mai ambițioși și au solicitat la 8 octombrie o reducere de 60% până în 2030, adăugând necesitatea ca obiectivele naționale să fie adaptate într-un mod eficient și corect.
Aceste noi ținte anunțate de Ursula von der Leyen se înscriu în ambițioasa inițiativă anunțată la 11 decembrie 2019, și anume Pactul Ecologic European, prin care Comisia Europeană dorește să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Pactul Ecologic European oferă o foaie de parcurs care conține acțiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea. Acest pact prezintă investițiile necesare și instrumentele de finanțare disponibile și explică modul în care se va asigura o tranziție justă și favorabilă incluziunii.
Sursa: caleaeuropeana.ro