Eurodeputatul Cristian Bușoi le-a prezentat miniștrilor sănătății din PPE prioritățile sale ca raportor pentru EU4Health: Sănătatea are nevoie de un buget generos

Eurodeputatul Cristian Bușoi le-a prezentat miniștrilor sănătății din PPE prioritățile sale ca raportor pentru EU4Health: Sănătatea are nevoie de un buget generos

Raportorul Parlamentului European pentru programul de sănătate EU4Health, Cristian Bușoi, a participat vineri la reuniunea de coordonare a miniștrilor Sănătății din cadrul Partidului Popular Euuropean, unde a prezentat planul și obiectivele pe care le-a negociat cu membrii Parlamentului European.

“Împreună ne-am pus de acord că cele cinci priorități pe care trebuie să le avem în Sănătate sunt”, a spus Bușoi, enunțându-le.

Cele cinci priorități sunt: 1) lupta împotriva cancerului, 2) rezolvarea crizei medicamentelor 3) sprijin pentru transformarea digitală a sectorului medical, 4) combaterea bolilor transmisibile și a bolilor cronice prin prevenție, screening, promovarea vaccinării și diagnostic timpuriu și 5) acces egal la asistență medicală pentru toți pacienții.

Sănătatea are nevoie de un buget generos. Trebuie să învățăm din greșeli și să fim pragmatici. Să anticipăm și să depășim crizele din sănătate cât mai bine, cu cât mai puține victime și costuri minime pentru economie și societate“, a explicat Bușoi, în contextul în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că “a venit momentul să construim o Uniune Europeană a sănătății mai puternică” și că “programul EU4Health trebuie să devină mai puternic” .

“Atât eu cât și colegii mei din Comisia pentru Sănătate și Comisia pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European facem toate eforturile pentru a găsi cea mai bună soluție și cele mai bune argumente, care să ducă la majorarea bugetului alocat Sănătății europene la peste 1,7 miliarde de euro. Știu că nu va fi ușor, dar mă bazez pe ambiția noastră pentru a reuși”, a completat Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Programul “UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”