Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene ca statele membre să poată folosi, pe lângă fondurile din certificatele de emisii CO2 pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie și fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul 2014-2020 (n+3 2023).

Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a fost prezentă joi, la invitația eurodeputatului, la ședința Comisiei pentru industrie, cercetare și energie pentru a prezenta pe larg setul de măsuri adoptat miercuri de Comisie, care va ajuta statele membre să ia decizii imediate pentru a reduce impactul creșterii prețurilor pe piața de energie asupra gospodăriilor și a întreprinderilor, în această iarnă.

Simson a explicat că sprijinul ar putea lua forma plăților forfetare către familiile cu venituri mici sau sprijin direct pentru un consum minim definit pe gospodărie sau locuitor, iar ținta principală ar trebui să fie, din motive de echitate, consumatorii vulnerabili, pentru care va exista o definiție armonizată.

Pentru protejarea imediată a întreprinderilor, statele membre UE vor putea acorda ajutoare de stat și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.

”Aceste măsuri ar trebui să poată fi ajustate cu ușurință în primăvară, când se preconizează că situația se va stabiliza, iar prețurile ridicate ale gazului vor începe să scadă. De iarna aceasta însă, în care intrăm cu depozite subterane de gaze la un nivel mai mic decât media istorică, trebuie să trecem cât mai bine”, a menționat Bușoi într-un comunicat de presă.

Acesta a rugat-o pe Kadri Simson ”să se implice cât mai activ pentru a convinge statele membre să implementeze cât mai repede aceste măsuri, care au un dublu avantaj. Ele vor ajuta cetățenii să reziste șocului temporar și nu vor compromite nici stimulentele acordate pieței pentru tranziția verde. În același timp, am solicitat Comisiei să permită statelor membre să direcționeze către plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile europene rămase neutilizate din exercițiul financiar 2014-2020 (n+3 2023) și nu doar banii din certificatele de emisii CO2.”

Comisarul european pentru energie a transmis că ”va lua în calcul propunerile mele și a subliniat că prioritatea domniei sale rămâne să lucreze îndeaproape cu Comisia ITRE pentru a ajuta statele membre să ia măsuri coordonate pe termen scurt, protejând cetățenii cei mai vulnerabili și competitivitatea companiilor.”

”Comisara Simson a anunțat că va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică, va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice”, a conchis Bușoi.

Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind prețurile la energie pentru a aborda creșterea excepțională a prețurilor la energie la nivel mondial, care se preconizează că va dura pe tot parcursul iernii, și pentru a sprijini populația și întreprinderile europene.

Comunicarea include un set de măsuri pe care UE și statele sale membre le pot lua pentru a aborda impactul imediat al creșterii prețurilor și pentru a ne consolida în continuare reziliența la șocuri viitoare.

Printre măsurile naționale pe termen scurt se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite. Comisia va sprijini, de asemenea, investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică; va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”