Eurodeputatul Cristian Bușoi: Genocidul împotriva poporului evreu reprezintă una dintre cele mai negre pete în istoria umanității
Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) transmite un mesaj în memoria victimelor Holocaustului, la 76 de ani de la descoperirea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, unde și-au pierdut viața 6 milioane de evrei.
„Nazismul și comunismul au fost regimuri ale terorii, care au promovat ura și au produs crime în masă. Astăzi, la 76 de ani distanță, trebuie să privim adevărul în față, pentru ca orori ca cele întâmplate atunci să nu se repete vreodată. Genocidul împotriva poporului evreu și a populației romma reprezintă una dintre cele mai negre pete în istoria umanității”, a transmis Cristian Bușoi într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.
Deputatul european transmite un gând de pace rudelor victimelor Holocaustului: „Avem datoria să veghem pentru ca extremismul, rasismul, xenofobia, antisemisismul, violența și ura să nu mai tulbure vreodată liniștea noastră”.
Comisia Europeană va prezenta în 2021 o strategie privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, pentru a sprijini țările UE și societatea civilă în lupta lor împotriva antisemitismului. Comemorarea Holocaustului va continua să fie un pilon esențial al eforturilor pentru a ne asigura că istoria noastră nu va fi niciodată uitată.
Un cadru legislativ european asigură protecția împotriva violenței, discriminării și a manifestărilor de ostilitate motivate de antisemitism și incriminează negarea și denaturarea Holocaustului în întreaga Europa.
În 2005, Rezoluția privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, forțele aliate au eliberat lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Rezoluția îndeamnă toate națiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului și să încurajeze dezvoltarea de programe educaționale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. Aceasta solicită conservarea activă a siturilor Holocaustului care au servit drept lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori.
Sursa: caleaeuropeana.ro