Eurodeputatul Cristian Bușoi, despre Legea europeană a climei: Reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030, exagerat optimistă
Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, critică votul colegilor săi dat pentru Legea europeană a climei, care presupune reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030.
„Într-o notă exagerat optimistă și pe alocuri chiar populistă, Parlamentul European a votat astăzi o țintă greu de atins: reducerea cu 60% a emisiilor de carbon până în 2030, comparativ cu anul 1990”, scrie Cristian Bușoi pe pagina de Facebook.
Grupul Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, susține Legea europeană a climei, dar cu o anumită condiție: obiectivul de reducere a emisiilor de carbon să nu depășească 55%, astfel încât să nu fie afectate mii de locuri de muncă.
Potrivit europarlamentarului liberal, reducerea emisiilor cu 55% ar fi fost mult mai fezabil: „Ținta de 55% ar fi creat mai puțină presiune pe economiile europene, mai ales în perioada de criză în care ne aflăm, ar fi reprezentat un pericol mai mic în a pierde locurile de muncă și a pierde competitivitatea Uniunii în competiția globală cu țări care nu și-au propus obiective atât de ambițioase.”
Obiectivele asumate de Uniunea Europeană trebuie să fie realiste.
„Este vital ca UE și România să respecte obiectivele pe care ni le-am asumat prin Pactul Verde European – Green Deal. Este imperios necesar să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, să transformăm sectorul economic și sectorul energetic al Uniunii. Dar trebuie să ne asumăm obiective realiste, fezabile. Nu trebuie să uităm că este un proces de durată, care necesită investiții mari pentru adaptarea economiilor statelor membre la aceste cerințe”, a mai adăugat acesta.
Eurodeputatul Crisitan Bușoi avertizează că exagerările și țintele intermediare nerealiste pun în pericol nu doar funcționarea optimă a unor ramuri din economia europeană, ci chiar obiectivul final de a transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic.
Parlamentul European și-a adoptat miercuri mandatul de negociere referitor la Legea europeană a climei cu 392 de voturi pentru, 161 împotrivă și 142 abțineri. Noua lege urmărește să transforme în obligație promisiunile prin care Uniunea s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Astfel, cetățenii și companiile europene vor beneficia de temeiul juridic și predictibilitatea de care au nevoie pentru a se pregăti să facă față schimbărilor aferente.
Ce urmează
În urma deciziei Consiliului European (2019) de a sprijini obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050, Comisia a propus, în martie 2020, o Lege europeană a climei. Aceasta transformă obiectivul Uniunii de a ajunge să aibă un impact neutru asupra climei până în 2050 în obligație legală.
Parlamentul a jucat un rol important și a solicitat insistent o legislație mai ambițioasă a Uniunii în domeniul climei, iar, pe 28 noiembrie 2019, a declarat o situație de urgență privind clima.
Sursa: caleaeuropeana.ro