Eurodeputatul Cristian Bușoi, despre digitalizarea sistemului de sănătate din România: Cu ajutorul banilor europeni, progresele vor fi remarcabile în următorii 7 ani 

Eurodeputatul Cristian Bușoi, despre digitalizarea sistemului de sănătate din România: Cu ajutorul banilor europeni, progresele vor fi remarcabile în următorii 7 ani 

Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare și Inovare din Parlamentul European, transmite că în cel mult 7 ani de zile România are șansa să își digitalizeze întregul sistem de sănătate, care în prezent funcționează doar cu ajutorul hârtiilor.

„În următorii 7 ani de zile va trebui să fim foarte avansați în ceea ce privește cercetarea medicală. Avem ambiția de a oferi granturi din bani europeni cercetătorilor și profesorilor din România, care înseamnă vieți salvate. Toate aceste lucruri se pot întâmplă în următorii ani, peste 7 ani de zile, progresele de digitalizare vor fi remarcabile în sistemul de sănătate”, a declarat Cristian Bușoi pentru Calea Europeană în cadrul unei conferințe de presă pe tema viitorului program de sănătate al UE.

Potrivit deputatului european, „Call-centerul digital, foile de observații, toată hârțogăria care astăzi circulă în format de hârtie în interirorul spitalelor va trebui să fie în format digitalizat, în format modern, pe tablete, pe computere. Totul să fie paperless, toate aceste spitale să aibă un mini sistem de telemedicină destinat cazurilor grave să poată să fie trimise către alte spitale partenere pentru a putea fi consultate la distanță. Odată cu dezvoltarea 5G și a inteligenței articificiale va fi foarte ușor ca imagini de CT sau RMN să meargă instant în computerul unui medic aflat la mii de kilometri distanță pentru a oferi o adoua opinie.”

Reamintim că România are oportunitatea de a investi 5 mld. de euro în modernizarea și consolidarea sistemului sanitar și a cercetării din domeniul sănătății în următorii 4-7 ani, fonduri europene care sunt împărțite pe două direcții majore:

  1. Fondul de Redresare și Reziliență, ceea ce la nivel de țară se traduce în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde avem alocate aproape 2 mld. euro pe patru direcții importante (reabilitarea sau susținerea construcției de noi unități spitalicești; dotarea și reabilitarea majoră a infrastructurii medicale oncologice; modernizarea secțiilor de boli cardiovasculare din spitalele deja existente), la care se adaugă o axă de finanțare pentru digitalizarea spitalelor. Acești bani trebuie accesați în 3-4 ani.
  2. Programul Operațional de Sănătate cu o valoare de aproape 3 mld. de euro în bani europeni, la care se adaugă cofinanțările naționale.

De asemenea, Cristian Bușoi a anunțat Acordul istoric pentru viitorul program de sănătate al UE, obținut ieri seară, 14 decembrie.

Citiți și: Acord istoric pentru sănătate în UE. Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health: Avem 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

3 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…