Eurodeputatul Cristian Bușoi: Comisia ITRE din PE, al cărei președinte sunt, dorește să joace un rol activ în dezvoltarea și aplicarea noului Bauhaus, proiect care contribuie la realizarea Pactului verde european
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, a discutat astăzi cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, culturală, educație și tineret despre noul Bauhaus, un proiect economic, cultural și de mediu, menit să îmbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea și investițiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european (Green Deal).
”Comisia ITRE, pe care o conduc, trebuie să joace un rol activ în dezvoltarea și aplicarea noului Bauhaus. Inovarea, digitalizarea, noile tehnologii și energia, elemente cheie ale inițiativei Bauhaus, intră toate în sfera de competență a ITRE și de aceea am solicitat comisarului Mariya Gabriel ca reprezentanții noștri să se alăture comisarilor la toate reuniunile la nivel înalt, care au legătură cu punerea în aplicare a noului Bauhaus”, a transmis Cristian Bușoi în cadrul reuniunii extraordinare a Comisiei ITRE din Parlamentul European.
Scopul fazei de proiectare este acela de a folosi un proces de co-creare pentru a defini conceptul prin explorarea ideilor, identificarea celor mai urgente nevoi și provocări și de a crea conexiuni între părțile interesate.
Ca un element al fazei de proiectare, Comisia va lansa, în această primăvară, prima ediție a premiului noului Bauhaus european.
Această fază de proiectare va conduce la lansarea, în toamna acestui an, a unor cereri de propuneri vizând concretizarea ideilor noului Bauhaus european în cel puțin cinci locuri din statele membre ale UE, prin utilizarea fondurilor UE la nivel național și regional.
Noul Bauhaus european este o inițiativă creativă, care face să dispară granițele dintre știință și tehnologie, artă, cultură și incluziune socială, pentru ca designul să poată să găsească soluții la problemele de zi cu zi.
Pe site-ul web dedicat, artiștii, proiectanții, inginerii, oamenii de știință, antreprenorii, arhitecții, studenții și toate persoanele interesate pot împărtăși exemple de realizări inspiratoare pentru noul Bauhaus european, ideile lor cu privire la modul în care ar trebui să arate și modul în care ar trebui să evolueze acesta, precum și preocupările lor și provocările cu care se confruntă.
Acesta constituie începutul unui proces inovator de co-proiectare. Organizațiile care doresc să depună mai multe eforturi ca să se implice în acest proces pot deveni ”Partenerii noului Bauhaus european” răspunzând apelului lansat pe site.
În lunile următoare, Comisia va premia exemplele existente care reprezintă integrarea valorilor cheie ale inițiativei și care pot inspira discuțiile despre locurile în care trăim și despre transformarea acestora.
În următoarea etapă a inițiativei – faza de ”punere în aplicare”, vor fi instituite cinci proiecte-pilot pentru a co-proiecta cu stil soluții noi, sustenabile și favorabile incluziunii.
Obiectivul celei de-a treia faze – ”de diseminare”, este de a răspândi ideile și conceptele care definesc noul Bauhaus european prin intermediul unor noi proiecte, al creării de rețele și al schimbului de cunoștințe, atât în Europa, cât și în afara acesteia.
Sursa: caleaeuropeana.ro