Eurodeputatul Cristian Bușoi co-prezidează joi audierea comună a reprezentanților industriei farmaceutice implicate în dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 în Comisiile ITRE și ENVI

Eurodeputatul Cristian Bușoi co-prezidează joi audierea comună a reprezentanților industriei farmaceutice implicate în dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 în Comisiile ITRE și ENVI

Comisia pentru industrie, cercetare și energie (TRE), prezidată de eurodeputatul Cristian Bușoi, și Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European vor audia joi, în ședință comună reprezentanții industriei farmaceutice implicați în dezvoltarea, fabricarea și desfășurarea portofoliului UE de vaccinuri împotriva COVID-19.

La ședința desfășurată și regim fizic și la distanță vor participa și comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, și comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Anterior audierii, președintele Comisiei ITRE Cristian Bușoi și președintele Comisiei ENVI Pascal Canfin au participat la o conferință de presă.

“Scopul acestei audieri este de a purta o discuție deschisă și onestă cu directorii executivi ai industriei farmaceutice și cu Comisia Europeană pentru a identifica și rezolva rapid problemele existente privind dezvoltarea, producerea și distribuirea echitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19. Actuala criză ne-a arătat că avem nevoie de suveranitate industrială în UE și că investițiile în cercetare și inovare sunt vitale nu doar pentru sănătatea cetățenilor europeni, ci și pentru economia UE. Astăzi provocarea nu este doar științitică, ci și industrială”, a declarat Cristian Bușoi.

Potrivit lui Bușoi, care este și raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate EU4Health, știința și-a dovedit eficiența și, la mai puțin de 1 an de la declararea pandemiei, există 3 vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și altele în curs de aprobare.

“Pentru ca aceste vaccinuri să ajungă însă la toți cetățenii europeni acum avem nevoie de industrie, de flux continuu de producție, sigur și eficient. Noi, la ITRE , susținem strategia de vaccinare așa cum a fost instituită, la nivelul UE. Avem nevoie unii de ceilalți și până cât nu vom fi toți în siguranța, niciunul dintre noi nu va fi în siguranță”, a mai spus Bușoi.

Parlamentul European a organizat mai multe dezbateri în diferite comisii , precum și în cadrul sesiunilor plenare cu privire la diferite aspecte ale strategiei de vaccinare COVID-19. În cadrul ultimei dezbateri plenare din februarie 2021, deputații europeni au subliniat că UE trebuie să își continue eforturile concertate de combatere a pandemiei COVID-19 și să ia măsuri urgente pentru a crește producția de vaccinuri pentru a satisface așteptările cetățenilor.

Conform strategiei UE de vaccinare, trei vaccinuri împotriva COVID-19 au fost autorizate pentru utilizare în UE în urma recomandărilor științifice pozitive de către Agenția Europeană pentru Medicamente (BioNTech-Pfizer, Moderna și AstraZeneca). Au fost încheiate trei contracte suplimentare care vor permite achiziționarea vaccinurilor după ce s-au dovedit sigure și eficiente: Johnson & Johnson (a fost depusă o cerere de autorizare condiționată de introducere pe piață), Sanofi-GSK și CureVac (ambele în curs de revizuire) Au fost încheiate discuții exploratorii cu două companii, Novavax și Valneva.

Audierea companiilor farmaceutice are loc înaintea unei videoconferințe lunare a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE consacrată răspunsului comun la pandemie.

Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor.

În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...