Eurodeputaţii pun sub semnul întrebării „capacitatea“ Ungariei de a asigura preşedinţia Consiliului UE

Eurodeputaţii pun sub semnul întrebării „capacitatea“ Ungariei de a asigura preşedinţia Consiliului UE

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care pune sub semnul întrebării 'capacitatea' Ungariei premierului Viktor Orban de a prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru din 2024, din cauza deficienţelor în materie de stat de drept.

Parlamentul European

Parlamentul European

Rezoluţia denunţă o ”corupţie sistemică” în Ungaria, ameninţările împotriva drepturilor persoanelor LGBT+ şi ale profesorilor, precum şi practica guvernării prin decrete, potrivit Agerpres.

Ea a fost adoptată cu 442 voturi pentru, 144 împotrivă şi 33 de abţineri de către eurodeputaţii reuniţi în sesiune plenară la Bruxelles.

Rezoluţia nu este constrângătoare, iar perspectiva de a vedea Ungaria privată de preşedinţia Consiliului UE pare improbabilă, scrie AFP.

Conform principiului rotaţiei, Ungaria urmează să deţină preşedinţia semestrială a Consiliului UE între iulie şi decembrie 2024, după Belgia şi înaintea Poloniei.

Parlamentul European ”se întreabă cu privire la capacitatea Ungariei de a se achita de această misiune în mod credibil în 2024 având în vedere nerespectarea de către ea a dreptului şi valorilor” UE.

Eurodeputaţii cer, prin urmare, statelor membre ”să găsească o soluţie potrivită cât mai curând posibil” şi ”reamintesc că Parlamentul ar putea lua măsurile potrivite dacă o astfel de soluţie nu ar fi găsită”.

Tratatul UE, care stabileşte principiul ”rotaţiei egale” între statele membre, nu prevede excepţie de la regulă.

O derogare a existat într-un singur caz: Marea Britanie a renunţat să exercite preşedinţia Consiliului UE în al doilea semestru din 2017, în urma deciziei de la referendumul din 2016 de ieşire a ţării din UE.

De menționat că secretarul de stat german pentru afaceri europene, Anna Luhrmann, şi-a exprimat marţi „îndoielile" cu privire la capacitatea Ungariei de a deţine preşedinţia Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Ungaria, condusă de premierul naţionalist Viktor Orban, „este în prezent izolată în cadrul Uniunii Europene din cauza problemelor legate de statul de drept, care sunt într-adevăr grave", a declarat oficialitatea germană cu ocazia unei reuniuni cu responsabili europeni la Bruxelles.

Anna Luhrmann a subliniat că Ungaria „lasă în continuare să planeze îndoiala cu privire la sprijinul său pentru Ucraina în războiul de agresiune brutal dus de Rusia".

„Iată de ce am îndoieli cu privire la capacitatea Ungariei de a exercita cu succes preşedinţia Consiliului", a spus în continuare ea.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…