Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să suspende finanţarea imperiului de afaceri al premierului ceh Babis pentru conflict de interese

Eurodeputaţii cer Comisiei Europene să suspende finanţarea imperiului de afaceri al premierului ceh Babis pentru conflict de interese

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cheamă executivul Uniunii Europene să ia măsuri împotriva conflictului de interese în care s-ar afla premierul ceh Andrej Babis şi să sisteze finanţarea imperiului de afaceri al acestuia, transmite Reuters.

Miliardarul Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om din Cehia, se confruntă cu acuzaţii din partea oponenţilor de când a intrat în politică, în 2011.

Lupta s-a extins la Bruxelles după ce în august au intrat în vigoare noi reglementări europene cu privire la conflictul de interese.

Rezoluţia adoptată joi cere Comisiei Europene să publice toate documentele legate de un posibil conflict de interese în cazul premierului ceh şi să explice ce măsuri intenţionează să adopte pentru remedierea situaţiei.

Potrivit unui aviz al serviciului juridic al Comisiei Europene, dezvăluit la începutul lunii de publicaţiile Le Monde şi The Guardian, prim-ministrul ceh se află într-o situaţie de ''conflict de interese'' între rolul său de şef al guvernului şi activităţile sale economice.

Eurodeputaţii solicită suspendarea tuturor finanţărilor din fonduri europene către Agrofert - concernul înfiinţat de Babis în anii 1990, cu interese în agricultură, industria alimentară, industria chimică şi media - până când conflictul de interese va fi investigat în totalitate şi clarificat.

În nota confidenţială datată 19 noiembrie, avocaţii UE spun că dublul statut al lui Andrej Babis încalcă legea europeană şi ar putea duce la o cerere adresată guvernului ceh de a restitui subvenţiile UE.

Conform textului, fondurile europene primite de Agrofert s-au ridicat la 42 de milioane de euro în 2013 şi 82 de milioane în 2017.

Andrej Babis, care neagă presupusul conflict de interese, a plasat în 2017 concernul Agrofert într-un fond fiduciar pentru a respecta legislaţia cehă în materie.

Criticii săi, printre care şi organizaţia Transparency International, afirmă însă că măsura nu este suficientă, câtă vreme Babis continuă să fie principalul beneficiar al fondului.

Înaintea votului din Parlamentul European, Babis a afirmat că oponenţii săi politici au încercat să mute lupta politică în Parlamentul European. ''Din punctul meu de vedere, aceasta este o afacere politică. Sunt convins că se va demonstra că nu am niciun conflict de interese'', a declarat el la televiziunea de stat. ''Am procedat în conformitate cu legislaţia cehă. Acum ne aflăm în contact cu Comisia Europeană'', a adăugat Babis.

Partidul ANO al lui Babis face parte din Grupul ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa). AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”