Eurodeputata greacă Eva Kaili revine în Parlamentul European, după scandalul Qatargate
Eurodeputată greacă Eva Kaili, figură emblematică în scandalul ”Qatargate”, intenţionează să îşi reia funcţiile săptămâna viitoare, după ce joi a primit permisiunea să renunţe la brăţara electronică de supraveghere, a declarat vineri avocatul său.
Eva Kaili FOTO: Profimedia
Eurodeputată greacă Eva Kaili, figură emblematică în scandalul ”Qatargate”, intenţionează să îşi reia funcţiile săptămâna viitoare, după ce joi a primit permisiunea să renunţe la brăţara electronică de supraveghere, a declarat vineri avocatul său, transmite AFP.
”Săptămâna viitoare, ea va fi la Parlamentul European pentru a-şi exercita funcţiile”, a declarat avocatul grec al Evei Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, la televiziunea elenă Skai, scrie Agerpres.
Potrivit avocatului, Kaili va cere de asemenea parlamentului să stabilească dacă punerea sa sub supraveghere, arestarea şi încarcerarea i-au încălcat drepturile în calitate de deputată în legislativul UE.
Justiţia belgiană a autorizat-o pe Kaili să îşi scoată brăţara electronică şi a eliberat-o din arestul la domiciliu, în aşteptarea procesului pentru corupţie.
Fostă stea în ascensiune a PE, Eva Kaili a fost destituită din funcţia de vicepreşedinte şi exclusă din grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor.
Ea a fost arestată în decembrie la Bruxelles în timpul unui val de percheziţii, şi eliberată din închisoare la mijlocul lui aprilie, dar plasată în arest la domiciliu şi obligată să poarte o brăţară electronică.
Kaili neagă toate acuzaţiile.
Alţi doi suspecţi în acest caz de corupţie prezumtivă în Parlamentul European au beneficiat deja în această lună de ridicarea măsurii de supraveghere la domiciliu.
Cei doi sunt eurodeputatul belgian Marc Tarabella, care, la fel ca Eva Kaili, se declară nevinovat, şi Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al acesteia şi fost asistent parlamentar al lui Pier Antonio Panzeri, ex-eurodeputat italian (2004-2019).
Panzeri, personajul central al dosarului, rămâne plasat sub supraveghere cu brăţară electronică, una din modalităţile de detenţie preventivă în Belgia.
În acest dosar de corupţie presupusă în favoarea Qatarului şi Marocului au fost inculpaţi cel puţin şase suspecţi, în principal pentru participare la o grupare infracţională şi spălare de bani.
Scandalul a izbucnit în decembrie, când anchetatorii belgieni au întreprins mai multe percheziţii la Bruxelles - mai ales la domiciliile lui Kaili şi Panzeri -, găsind circa 1,5 milioane de euro în bancnote mici.
Avocatul Dimitrakopoulos a dat asigurări vineri că Panzeri era ”creierul” şi că pe banii confiscaţi de poliţie nu au fost găsite amprentele digitale ale clientei sale. ”Ea crede că va fi achitată (...) dacă acest caz va ajunge să fie judecat”, a adăugat avocatul grec.
Sursa: adevarul.ro