Eurodeputat: Green Deal-ul este o comunicare, nu este legislaţie; când legile vor veni în Parlament lucrurile se vor schimba

Eurodeputat: Green Deal-ul este o comunicare, nu este legislaţie; când legile vor veni în Parlament lucrurile se vor schimba

Green Deal-ul este o comunicare, nu este legislaţie, iar în momentul în care vor veni legile adevărate în Parlament atunci se vor schimba puţin lucrurile, a declarat, marţi, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (Grupul Partidului Popular European), la dezbaterea online "Politici Europene pentru Noua Economie'', organizată de România Durabilă şi EM360 .

"Green Deal-ul este o comunicare, nu este legislaţie. Deci este o comunicare a Comisiei Europene prin care spun ce va face în perioada următoare pentru a atinge nişte ţinte şi urmează acum legislaţia. Încă nu am primit, nu aş putea să spun că a venit un dosar din acest domeniu. În momentul în care legislaţia va veni şi va fi pe masă atunci lucrurile se vor schimba un pic. Deocamdată se decid tot felul de ţinte cu foarte multă ambiţie. Noul cuvânt în Parlament este să fim ambiţioşi. Vrem 60% sau 70% reducere, dar e o întrebare destul de complicată la care foarte puţini răspund. Cum? Cum ajungem acolo?", a spus Marian-Jean Marinescu.

El a precizat că în momentul în care o asemenea întrebare este pusă unui "militant foarte vocal", acesta evită răspunsul pentru că nu ştie.

"Cred eu că în momentul în care vor veni legile adevărate în Parlament atunci se vor schimba puţin lucrurile pentru că atunci când un deputat se va duce acasă şi se va lăuda că vom scădea emisiile cu x%, dar din păcate va trebui să închidem vreo 1.000 de locuri de muncă cred că va fi dificil. Eu vreau să mă înţelegeţi foarte clar. Trebuie făcut ceva, este evident acest lucru, însă trebuie făcut ceva astfel încât să menţinem acest echilibru", a mai spus Marian-Jean Marinescu.

La rândul său, eurodeputatul Carmen Avram (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor) a explicat că taxonomia la Bruxelles este "ca un mit urban, toţi au auzit de ea, dar puţini au întâlnit-o. Şi nici cei care au întâlnit-o nu au foarte multe de spus".


Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Ea a spus că, la origine, taxonomia este ştiinţa legilor de clasificare.

"Odată introdusă în Green Deal", ea devine chiar motorul care va face din pactul verde o realitate. Mai simplu, taxonomia e o sită deasă menită să cearnă banii şi companiile care vor supravieţui de cele care vor trebui să se reconfigureze după principiul înverzirii ca să nu rişte să dispară pentru totdeauna", a afirmat Carmen Avram.

Europarlamentarul a menţionat că taxonomia fixează nişte criterii şi praguri ferme care vor sta la baza selecţiei atunci când o companie va cere finanţare, fie de la bancă, fie din fonduri europene.

"E vorba de criterii de mediu şi în funcţie de respectarea lor cererea de finanţare va fi aprobată sau nu. Condiţiile impuse companiilor sunt 6 la număr: respectarea obiectivelor privind combaterea efectelor schimbărilor climatice; adaptarea la noul context climatic; economia circulară; gestionarea sustenabilă a resursei de apă; prevenirea poluării şi protejarea ecosistemelor", a declarat Carmen Avram.

Marian-Jean Marinescu a spus că taxonomia este un mod de a decide nişte criterii prin care se clasifică o activitate economică drept sustenabilă sau nu. Acesta nu împiedică sau interzice accesul la finanţare. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”