Eurobarometru: Românii susțin sprijinul pentru ucraineni într-o măsură mai mică decât restul europenilor
Românii sunt de acord cu sancțiunile împotriva Rusiei și cu sprijinul cetățenilor ucraineni, dar într-o măsură mai mică față de alți europeni, arată un sondaj Eurobarometru.
Cetățenii UE sunt de acord cu sancțiunile împotriva Rusiei / Foto Arhivă
Sondajul a fost realizat în perioada iunie-iulie 2022 și arată că 67% dintre respondenții români sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene (UE).
Imaginea pozitivă a UE este în prezent de 47%, în timp ce 36% dintre români spun că au o părere neutră și 14% au o părere negativă.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenți (54%) spun că au încredere în UE.
O majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sprijină investițiile în energia regenerabilă și măsurile de reducere a dependenței UE de sursele de energie rusești. Aprobarea monedei euro a atins un nivel record.
Cu toate acestea, europenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de situația economică din UE și din propria lor țară, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Creșterea prețurilor/inflației/costului vieții reprezintă, de asemenea, una dintre principalele preocupări la nivel național pentru mai mult de jumătate din respondenți, urmată de „aprovizionarea cu energie” și de „situația economică”
Mai mult de șase din zece respondenți (62%) spun că războiul din Ucraina a avut consecințe grave asupra finanțelor lor personale.
Răspunsurile referitoare la război
Eurobarometrul arată că cetățenii europeni sunt de acord cu sprijinul Ucrainei în război. La nivel european, sprijinul este cel mai aprobat de cetățeni (92% media UE și 75% în România), urmând primirea refugiaților ucraineni care fug de război (90% media UE și 75% în România).
De asemenea 75% din cetățenii europeni sunt de acord cu sancțiunile economice impuse de UE împotriva Rusiei. În România, procentul persoanelor care sprijină sancțiunile este de 69%.
61% dintre români sunt în favoarea livării de echipamente militare către Ucraina, în timp ce media UE este de 68%.
Sursa: adevarul.ro