Eurobarometru: Câți români au încredere în armata națională

Eurobarometru: Câți români au încredere în armata națională

Un sondaj Eurobarometru realizat în aprilie/mai 2024 dezvăluie că doar 69% dintre români au încredere în armata națională. Aceasta reprezintă una dintre cele mai scăzute rate de încredere din Uniunea Europeană, unde media este de 74%.

România: Una dintre țările UE cu cel mai scăzut nivel de încredere în armată - Foto Shutterstock

Deși încrederea românilor în armată a crescut cu 7 puncte procentuale față de anul trecut, de la 62%, România rămâne în grupul țărilor cu cele mai reduse niveluri de încredere. Printre țările cu o încredere și mai scăzută se numără Bulgaria (52%), Cipru (68%), Ungaria (61%), Malta (66%) și Slovacia (61%), conform G4Media.

La polul opus, țările din UE cu cea mai mare încredere în armată sunt Finlanda, cu un procent impresionant de 95%, urmată de Suedia (88%), Franța și Lituania (81%).

La nivel regional, Republica Moldova se situează la coada clasamentului, cu doar 32% dintre cetățeni având încredere în armata lor națională.

Aceste cifre subliniază nevoia României de a continua să lucreze pentru a îmbunătăți percepția publicului asupra armatei și de a alinia nivelul de încredere la media europeană.

Cu toate acestea, instituțiile în care românii au cea mai mare încredere sunt Armata și Biserica, fiind urmate de NATO și UE. Pe ultimele locuri se poziționează Guvernul și Parlamentul în topul instituțiilor de încredere pentru cetățenii din România, potrivit unui sondaj INSCOP, realiza la sfârșitul anului trecut.

Concret, armata este instituția în care românii au cea mai mare încredere, un procent de 70,4% dintre respondenți au declarat că au încredere mare şi foarte mare în această instituţie (faţă de 65.4% în 2013), urmată de Biserică cu 62.5% (faţă de 65.2% în 2013).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Așa o fi?

3 Descoperire inedită despre calitățile cafelei

4 Pilot britanic de la Baza Kogălniceanu: „Am putut vedea dronele Shahed intrând în Odesa“

5 „A omorât mai mulți ucraineni decât rușii”