Euro 2024, încheiat brutal pentru România. Ce am demonstrat, unde mai e de lucrat și cu ce rămânem

Euro 2024, încheiat brutal pentru România. Ce am demonstrat, unde mai e de lucrat și cu ce rămânem

România și-a încheiat aventura la Campionatul European, după ce nu le-a făcut față olandezilor decât în primele 20 de minute ale partidei din optimile de finală. Ciupiți de arbitru în momentele-cheie și rămași fără Vasile Mogoș, singurul fundaș stânga valid din lot fiind lovit puternic în zona pieptului, tricolorii nu au mai realizat prestațiile bune din grupe. S-a încheiat 3-0 pentru Olanda, care merge mai departe, în timp de jucătorii noștri și-au luat bagajele și au revenit în această noapte în țară. Au făcut-o cu capul sus, după un parcurs, per total, cu mult peste așteptări.

România, parcurs bun la Euro 2024, încheiat dur. Foto Sportpictures

România, parcurs bun la Euro 2024, încheiat dur. Foto Sportpictures

Ce am demonstrat

În primul rând, România a arătat că se poate. Plecată în Germania de pe ultimul loc în privința valorii lotului - chiar și debutanta Georgia fiind peste noi -, naționala și-a depășit cu mult condiția. A primit un boost de încredere în partida cu Ucraina, în care i-a ieșit totul, apoi s-a bătut de la egal cu Belgia. A jucat la rezultat cu Slovacia și a câștigat grupa, înregistrând o premieră pentru fotbalul românesc la un turneu final. Tricolorii, văzuți cu a treia șansă în grupă, și-au câștigat încrederea că se pot lupta cu orice adversar în următoarele campanii de calificare și, să sperăm, și la turneele finale.

Unde mai e de lucrat

Dacă la nivel de atitudine și de unitate lucrurile au stat foarte bine, la joc au fost multe momente în care am scârțâit . În primul rând, a fost evident că nu am reușit să păstrăm posesia, astfel că Edi Iordănescu a fost nevoit să mizeze în principal pe degajări, nu pe ieșire cu mingea la picior.

Apoi, o parte a jucătorilor au fost inconstanți, cel mai bun exemplu fiind căpitanul Nicolae Stanciu: după o prestație stelară contra Ucrainei, căpitanul a dispărut total în următoarele 3 partide. Apoi, ceilalți jucători au alternat momentele bune cu greșelile copilărești. Niță a fost fantastic, dar a comis-o la primul gol al batavilor, Radu Drăgușin a făcut tacklinguri demne de Premier League și erori de Superliga, Rațiu a impresionat în multe rânduri, dar și-a pierdut adversarii în momente cruciale. Și exemplele pot continua.

Cu ce rămânem

Radu Drăgușin și-a câștigat rolul de lider al echipei, la doar 22 de ani. A fost titular incontestabil în preliminarii, a jucat fiecare minut la Euro 2024 și o va face cel puțin 10 ani de-acum înainte pentru naționala tricoloră. Și, cel mai important lucru, rămânem cu legătura trainică dintre suporterii naționalei și jucători. Dacă jucătorii au fost una dintre surprizele plăcute ale turneului final, fanii în galben au fost de-a dreptul impresionanți. Remarcați de întreaga lume, ei pot împinge de la spate echipa în luptele grele ce vin, încă din septembrie.

Ce urmează

Acum, când Euro 2024 s-a încheiat pentru noi, trebuie să privim spre viitor. Iar viitorul înseamnă Liga Națiunilor și preliminariile Mondialului din 2026, găzduit de Canada, Mexic și SUA. În Liga Națiunilor, suntem în divizia a 3-a, după retrogradarea de la începutul mandatului lui Edi Iordănescu. Ceea ce înseamnă că, în acest an, obiectivul clar este revenirea în „B“, prin câștigarea grupei din care facem parte.î

Apoi urmează preliminariile Mondialului din 2026, care se vor desfășura între martie și noiembrie 2025. Va fi infinit mai greu ca în cazul calificărilor la Euro, pentru că doar cele 12 câștigătoarea ale grupelor vor merge direct la turnul final de pe pământ american. În martie 2026, se vor juca meciurile de baraj, în urma cărora se vor desemna ultimele 4 reprezentante ale Europei la Mondial. România va avea șansa de a ajunge la un astfel de turneu final după 28 de ani de așteptare.

Grupa blestemată

Grupa E, din care a făcut parte naționala României, este singura care nu mai are reprezentante în sferturile de finală ale Euro 2024, chiar dacă 3 echipe au trecut în fazele eliminatorii. Însă toate au avut ghinion și au picat cu adversari extrem de puternici, indiferent de locul ocupat în grupă: România a dat de Olanda (0-3), Belgia, de Franța (0-1) și Slovacia s-a războit cu Anglia (1-2 după prelungiri). Restul grupelor mai au cel puțin o reprezentantă în sferturile competiției. Din A, merg mai departe Germania și Elveția, din B, Spania, din C, Anglia, din D, Franța și Olanda, iar din F, Portugalia și Turcia.

Liga Națiunilor, program

*Vineri, 6 septembrie (ora 21.45): Kosovo - România

*Luni, 9 septembrie (ora 21.45): România - Lituania

*Sâmbătă, 12 octombrie (ora 21.45): Cipru - România

*Marți, 15 octombrie (ora 21.45): Lituania - România

*Vineri, 15 noiembrie (ora 21.45): România - Kosovo

*Luni, 18 noiembrie (ora 21.45): România – Cipru

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii