Eugen Tomac, ales preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (fişă biografică)

Eugen Tomac, ales preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (fişă biografică)

Congresul Extraordinar al Partidului Mişcarea Populară l-a ales , în 19 februarie 2022, pe Eugen Tomac ca preşedinte al formaţiunii politice.

Eugen Tomac s-a născut la 27 iunie 1981, în comuna Babele (Oziornoe) din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflată în sudul Basarabiei (azi Ucraina), potrivit http://www.cdep.ro .

A urmat cursurile Centrului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni (1999) şi a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti (2003). Tot aici a urmat programe de masterat şi doctorat, potrivit www.pmponline.ro .

În cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice, a absolvit cursul "Studii europene şi euro-atlantice" (2003). Alte specializări: International Visitor Leadership Program 2006, perfecţionare "Management NGO" ("Managementul organizaţiilor non-guvernamentale", Washington, 2007) şi "Managementul Resurselor Umane" (Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale şi Sondaje, 2007).

Şi-a început activitatea ca redactor la revista "Magazin Istoric" (2004-2006), apoi a fost expert, responsabil cu relaţiile cu românii de pretutindeni în cadrul Administraţiei Prezidenţiale (2006-2007); asistent la Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni (2007-2008); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (2009-2010); secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României (2010-2012); consilier de stat, Cancelaria Preşedintelui, Administraţia Prezidenţială (2012).

A devenit membru al Partidului Democrat Liberal (PDL) în 2008, deţinând şi funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei PDL Diaspora (2008-2012). A demisionat din partid la 19 iulie 2013, pentru a se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară, devenită Partidul Mişcarea Populară (PMP).

Eugen Tomac a fost preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (2013-2014; febr.-oct. 2015), vicepreşedinte (2014-2015) şi preşedinte (2015-2020).

La alegerile din 9 decembrie 2012, a devenit deputat al Partidului Democrat Liberal (PDL) ales în circumscripţia electorală nr. 43 Diaspora, colegiul uninominal nr. 2. În această calitate, a fost preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării şi membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. De asemenea, a fost preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia.

În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, Eugen Tomac a obţinut un nou mandat, fiind ales deputat în circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti, pe listele Partidului Mişcarea Populară. A fost membru al Comisiei pentru politică externă, al Comisiei pentru afaceri europene şi al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, al Grupului parlamentar de prietenie cu Albania şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia.

Este membru fondator şi preşedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni (2000) şi membru fondator al Centrului pentru Educaţie Democratică (2005).

A desfăşurat mai multe proiecte în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti, în calitate de preşedinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni. Dintre acestea, programul ''News to Know'', proiect implementat cu susţinerea Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România, potrivit www.pmponline.ro .

A fost decorat cu medalia comemorativă "Dimitrie Cantemir", de către Fundaţia Culturală "Magazin Istoric" (2009); cu Ordinul "Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă" al Mitropoliei Basarabiei (2010). A primit premiul "Vocaţia Spiritului Balcanic", din partea revistei "Balcanii şi Europa" (2011).

Eugen Tomac a fost ales europarlamentar pe lista PMP, în urma scrutinului din 26 mai 2019. A ocupat a doua poziţie pe lista celor 43 de candidaţi pentru Parlamentul European, votată în 26 martie 2019 de Colegiul Naţional al PMP. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”