Eugen Iancu (Asociația Colectiv GTG 3010): Am fi vrut să vedem că politicienii sunt alături de noi
Președintele Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a declarat că în momentul în care se comemorează un an de la tragedia din Clubul Colectiv, solidaritatea ar fi fost cel mai important mesaj, inclusiv din partea clasei politice, care ar fi trebuit să fie prezentă la evenimentele organizate cu această ocazie.
La rândul său, Laurențiu Istrate, tatăl lui Claudiu Bogdan, decedat în urma incendiului, după 13 zile de suferință în spital, a declarat că însuși numele locului în care a avut loc tragedia, "colectiv", ar fi trebuit să transmită un mesaj.
"E o zi în care România ar fi trebuit din nou să dea dovadă de solidaritatea pe care a dat-o anul trecut. Dar poate greșesc. Am văzut că fiecare instituție, fiecare și-a făcut programul lui. Președintele s-a dus la Colectiv când a dorit el, asociația a organizat dezvelirea unui monument în memoria celor 64 de victime așa cum am gândit-o noi, cum au gândit-o cei care conduc asociația. Alții au organizat un marș, alții organizează diverse evenimente. Mesajul meu este că în țara asta e nevoie de unitate, că atunci când cineva are o idee, toți ceilalți ar trebui să se alăture, să vină cu alte idei, cu propuneri de îmbunătățire. Atât timp cât suntem dispersați și fiecare crede că ideea lui e cea mai bună și că pe aia trebuie să o ducă la bun sfârșit, nu cred că acesta e succesul. Succesul este ca și în cadrul unei comunități mici: succesul este succesul echipei, nu succesul individual", a spus el.
Laurențiu Istrate a declarat că în anul în care a trecut, viața lui s-a schimbat "radical", astfel încât nu mai poate să se bucure prea mult de "lucrurile frumoase".
"Aș putea să spune, așa simbolic, parcă sufletul ne-a fost și nouă ars cu acid sulfuric", a adăugat el.
Jean Chelba, tatăl unuia dintre cei decedați la Colectiv, a declarat că anul care a trecut a fost unul greu, iar viitorul nu va fi unul "foarte luminos" în lipsa solidarității.
"Este o durere pe care o vom purta atât cât vom mai trăi și încercăm, prin ceea ce facem începând de astăzi, să schimbăm acest sistem care a dus la acest eveniment. (...) Poporul român nu e în stare să se unească decât câteva secunde, în timpul istoric, la evenimente tragice. Uităm foarte repede și lăsăm pe alții să facă lucrurile pe care ar trebui să le facem toți", a mai spus el.
A adăugat că această zi aduce energie și speranță că, poate, tinerii vor face schimbările necesare în această țară.
AGERPRES