Ești bufniță de noapte sau ciocârlie? Când este mai sănătos să te trezești? Un neurolog dezvăluie adevărul

Ești bufniță de noapte sau ciocârlie? Când este mai sănătos să te trezești? Un neurolog dezvăluie adevărul

Persoanele cu „cronotip de bufniță” preferă să se culce târziu și să se trezească târziu, în timp ce cele cu „cronotip de ciocârlie” se culcă devreme și se trezesc devreme. Un expert spune ce variantǎ e mai sănătoasă.

Femeie care doarme în plină zi

Cât de sănătos este trezitul târziu, conform unui nou studiu Foto Shutterstock

Toți experții în sănătate sunt de acord că somnul este un medicament. Un somn sănătos vă poate vindeca din interior și vă poate optimiza corpul pentru o performanță mai bună în ziua următoare.

În România, părinții se străduiesc să le insufle copiilor obiceiul de a merge devreme la culcare și de a se trezi devreme. Totuși, o nouă cercetare a Colegiului Imperial din Londra arată că trezirea târziu poate avea beneficii mai mari decât trezirea devreme.

Conform studiului publicat în Revista Neuroscience, funcția cognitivă a „bufnițelor de noapte” este considerată „superioară” celei a celor care se trezesc devreme. Cercetarea, efectuată pe 26.000 de persoane, a descoperit că „cei care stau treji până târziu obțin scoruri mai bune la testele de inteligență, raționament și memorie”.

Ce spune neurologul despre obiceiuri de somn și cum să avem performanțe maxime

Un neurolog de la Apollo Hospitals, Hyderabad, dr. Sudhir Kumar, a explicat în detaliu ce înseamnă acest fenomen și ce sunt cronotipurile care determină tiparul de somn al unei persoane: „Cronotipurile sunt determinate genetic și nu pot fi schimbate. Cronotipul de «bufniță de noapte» preferă să meargă la culcare târziu și să se trezească târziu, în timp ce cronotipul de «ciocârlie» se culcă devreme și se trezește devreme”.

În zilele noastre, oamenii au programe de somn diferite din cauza angajamentelor profesionale sau a stilului de viață. Dr. Sudhir Kumar a adăugat că este întotdeauna recomandat să mergem la culcare înainte de miezul nopții, în acord cu ritmul circadian natural al corpului, care ajută la producerea de melatonină. „Totuși, s-a observat că, în multe cazuri, cei cu cronotip de bufniță de noapte performează mai bine decât cei care se forțează să se trezească devreme, indiferent de predispoziția lor genetică”, a recunoscut specialistul.

Aceasta înseamnă că, atunci când oamenii încearcă să funcționeze împotriva cronotipului lor, nu reușesc să obțină performanțe optime. „Este important să îți înțelegi cronotipul și să îți ajustezi obiceiurile de somn în funcție de acesta pentru a avea performanțe maxime”, a explicat neurologul. El a adăugat: „Înainte de a generaliza rezultatele unui studiu, este esențial să citim cu atenție detaliile și să înțelegem nuanțele asociate”.

Cât de mult ar trebui să dormim în mod ideal

Vorbind despre somnul optim pentru adulți, neurologul de la Apollo Hospitals, dr. Sudhir Kumar, a mai declarat: „Se recomandă un somn de aproximativ șapte până la nouă ore. Persoanele care dorm mai puțin de șapte ore sau mai mult de nouă ore riscă să dezvolte boli precum obezitatea , diabetul, hipertensiunea, atacurile de cord și, în unele cazuri, chiar cancer. Totuși, riscul este semnificativ mai mare pentru cei care dorm mai puțin decât durata ideală”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Atenție la omul care poate îngropa economic Rusia!

2 Surprinzătorul raport ING Bank despre PIB-ul României / Alții mint cu nesimțire că suntem pe marginea prăpastiei

3 Cine este Adrian Marţian, tatăl copiilor dispăruți

4 Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marțian nu au fost găsiți. Detalii tulburătoare ies la suprafață

5 Imagini de film SF / Americanii implementează sistemul Matrix iar elicopterele militare zboară deja singure