Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Se spune că un pahar de vin consumat ocazional este nu doar plăcut, ci și benefic pentru sănătate, fiind asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, după cum au arătat unele cercetări. Un studiu recent contrazice însă aceste concluzii și aduce argumente împotriva lor.

Un nou studiu demontează „beneficiile” legate de consumul moderat de alcool. FOTO Shutterstock

Un nou studiu demontează „beneficiile” legate de consumul moderat de alcool. FOTO Shutterstock

Noul studiu sugerează că un consum moderat de alcool ar putea să nu fie chiar tonicul pentru sănătate despre care se pretinde, potrivit Yahoo Life .

Cercetarea, publicată joi în Journal of Studies on Alcohol and Drugs, a constatat că multe dintre studiile care promovează beneficiile consumului moderat de alcool suferă de deficiențe de concepție, deficiențe care subminează afirmația potrivit căreia un cocktail ne-ar putea ajuta să trăim mai mult.

Ce arată studiul

În cadrul recentei cercetări au fost analizate 107 studii diferite care au urmărit obiceiurile de consum de alcool ale oamenilor de-a lungul timpului și modul în care aceste obiceiuri de consum de alcool se corelează cu longevitatea.

Dacă nu te uiți prea atent, studiul mediu arată beneficii aparente pentru sănătatea consumatorilor moderați de alcool - ceea ce înseamnă că oamenii care beau cu moderație trăiesc mai mult decât cei care se abțin complet de la alcool, a explicat, pentru Yahoo Life, Tim Stockwell, coautor al noului studiu și profesor de psihologie la Universitatea din Victoria - SAU

Dar, odată ce efectele sunt analizate mai profund, devine clar că lucrurile nu stau chiar așa, potrivit cercetătorului.

Stockwell și echipa sa au constatat că multe studii discutabile nu au întrebat participanții despre obiceiurile anterioare de consum de alcool și au implicat persoane în vârstă de 60-70 de ani, aspecte care pot distorsiona datele și pot face să pară că abținerea de la alcool este mai puțin sănătoasă decât consumul moderat.

„O interpretare greșită a datelor”

Studiile de calitate superioară, în care participanții au fost întrebați despre obiceiurile anterioare de consum de alcool și care au inclus participanți mai tineri nu au constatat niciun beneficiu pentru sănătate al consumului moderat de alcool.

„Dacă găsiți o persoană de 60 de ani care se abține și o comparați cu un băutor, aceasta poate fi mai puțin sănătoasă decât băutorul, dar nu pentru că se abține. Este posibil ca [persoana care nu bea] să fi băut mult în trecut, dar să fi redus consumul pentru că nu se simțea bine, astfel încât ajungeți să comparați un abstinent nesănătos cu cineva care se simte suficient de bine pentru a continua să bea”, explică Stockwell.

Dr. Anna Lembke, șefa Clinicii de Medicină a Dependenței din Stanford, care nu a fost implicată în noul studiu, are aceeași părere.

„A existat mult timp acest mit că alcoolul are beneficii pentru sănătate, iar consensul este că este o interpretare greșită a datelor”, a declarat, pentru Yahoo Life , Dr. Anna Lembke.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că nicio cantitate de alcool nu este sigură, în timp ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că orice scădere a consumului de alcool poate îmbunătăți sănătatea: cu cât beți mai puțin alcool, cu atât scade riscul de efecte adverse asupra sănătății legate de alcool, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă, bolile hepatice și anumite tipuri de cancer.

„Alcoolul nu are beneficii pentru sănătate”

Dr. Anna Lembke spune că un consum „extrem de moderat” - (adică unul - două pahare de băuturi alcoolice pe săptămână) nu va avea probabil consecințe grave asupra sănătății, dar că subliniază că este timpul să renunțăm la ideea că aduce beneficii pentru sănătate.

„Opinia curentă în domeniul meu este că alcoolul nu are beneficii pentru sănătate , iar acest studiu contribuie la furnizarea de motive pentru a fi sceptici că există beneficii pentru sănătate”, spune profesorul Tim Stockwell.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…