Este posibil ca guvernul să nu prindă Paștele, dacă nu chiar Crăciunul

Este posibil ca guvernul să nu prindă Paștele, dacă nu chiar Crăciunul

PSD insusi ar putea fi interesat sa plece de la guvernare, dupa care ar putea urma un guvern minoritar, afirma sociologul Barbu Mateescu. Intr-un interviu pentru Ziare.com , Barbu Mateescu a aratat ca PSD mai are nevoie de modificarea Legilor Justitiei si apoi poate sa plece pentru a lasa in bratele altcuiva problemele bugetare uriase pe care le-a creat pentru a reveni in forta la viitoarele alegeri, acuzand masurile luate de cei carora le-a revenit decontul masurilor din acest an.

In opinia lui Barbu Mateescu, pana cand va apara un nou partid puternic de stanga, PSD nu va scadea sub 30%, iar daca devine puternic, partidul lui Ponta va duce la disparitia ALDE. "Marele eveniment al lui 2017, legat nu doar de Codul Fiscal, este surparea acestei increderi ca PSD are oameni calificati care stiu ce sa faca atunci cand le dai o institutie pe mana".

Ce efecte are topaiala fiscala asupra societatii romanesti?

Si mai multa neincredere in guvern si in coalitie. Electoratele nu sunt separate, oamenii se influenteaza reciproc, membrii aceleiasi familii, colegi de serviciu comunica. Iar electoratul coalitiei de la putere e lasat din nou fara argumente, pentru a apara reformele fiscale.

Ba da: multinationalele sunt la originea unei mari dezinformari pentru ca prevederi privind repatrierea profitului le afecteaza interesele, iar bancile straine vor sa jumuleasca in continuare poporul aparat de guvernarea PSD- ALDE. Nu acestea sunt predicatele?

E o incercare disperata destul de jos pe paleta comunicarii. E o singura masura printre multe altele care au impact asupra vietii de zi cu zi a romanilor si nu au nicio legatua cu multinationalele.

Se poate replica, desi nu a facut-o nimeni: in ordine, pastrati reglementarile privind multinationalele, celelalte sunt problema. Cu aceasta dezbatere ne-am intors in 2014.

Deci PSD-ALDE s-au autoaccidentat inclusiv in propriul electorat?

Nu e o lovitura majora. E inca un semn de intrebare al acestor votanti in privinta coalitiei. Principalul bazin de vot al PSD au devenit cei care lucreaza in aparatul de stat si pentru ei aceste lucruri sunt mai putin importante.

Dar legatura principala dintre PSD si electoratul sau e bazata pe o logica avand in centru competenta administrativa: mergi cu noi in mlastini, pe varf de munte si in Groapa Marianelor, pentru ca noi stim sa conducem orase, judete si tara.

Ei bine, marele eveniment al lui 2017, legat nu doar de Codul Fiscal, este surparea acestei increderi ca PSD are oameni calificati care stiu ce sa faca atunci cand le dai o institutie pe mana.

Vorbim mai degraba de o structura care tremura, un cutremur care nu provoaca surparea cladirii, ci crapaturi.

Si ce ar putea provoca surparea?

Scaderea salariilor si concedieri in administratie, masuri gen 2010-2011, numai ca PSD, decat sa faca asa ceva mai bine schimba conducerea BNR si trece pe superinflatie sau pleaca de la guvernare si lasa urmatorul guvern sa ia masurile pentru ca in 2019-2020 sa revina zambitor: noi am marit salarii, pensii, Romania traia bine (ceea ce nu e adevarat), cei care au venit dupa noi au taiat!

Daca tensiunea din societate e asa mare dupa cum arata coalizarea aproape unanima impotriva Codului Fiscal, cum se face ca in strada, dupa adoptarea lui, au iesit totusi foarte putini oameni?

Publicul care e dispus sa protesteze nu rezoneaza la teme concrete, economice, ci la teme idealiste, emotionale. Intotdeauna apetitul pentru proteste pe teme fiscale e mic in Romania.

Dar cele cateva zeci de mii iesiti in strada in toata tara duminica trecuta sunt multi sau putini?

La nivelul intregii natiuni, sigur ca sunt putini. Dar intotdeauna un protest mare era precedat de unele mai mici. Din acest punct de vedere sunt multi.

In urma cu cativa ani, baza sustinatorilor ideii de protest fata de guvern era foarte mica, acum din ce in ce mai multi oameni au disponibilitatea de a iesi la un protest chiar fara o cauza emotionala.

Liviu Dragnea pare sa fi facut un pas inapoi si il lasa pe Mihai Tudose sa deconteze revolta. Cine va deconta pana la urma?

Tot Dragnea, imaginea lui e mai bine definita decat a lui Tudose. In partid insa nu este exclus sa deconteze Tudose care are deja cateva puncte negre dupa demisiile Rovanei Plumb si a lui Sevil Shhaideh. Partidul il priveste cu scepticism. Dar nu Tudose intrupeaza guvernarea PSD.

Intre cei doi e un conflict?

Nu cred ca e un conflict, e o batalie fireasca pentru putere.

Primarii PSD, carora Codul fiscal le va aduce o pierdere certa de venituri in bugetul de anul viitor, pe cine vor da vina, pe Dragnea?

Nu cred. Au primari PSD localitati in general sarace, unde impozitul pe venit nu e o sursa pentru bugetul primariei. Impozitul pe venit conteaza in localitatile dinamice, cu multe locuri de munca. Deci oamenii de acolo oricum depindeau de guvern, asa ca lovitura nu va fi foarte mare.

Va fi interesant de vazut ce se va intampla in cele cateva localitati cu primari PSD unde impozitul pe venit e important, in primul rand in Bucuresti. Dar nu cred ca va fi o rascoala a primarilor disperati ca le dispar banii.

Ce efecte ar putea avea aceasta coalizare pe care PSD a reusit-o in randurile opozantilor la masurile sale, intre sindicate, restul societatii civile, patroni si angajati, desigur fiecare cu motivele sale?

Numarul celor care cred ca Romania merge intr-o directie gresita nu are comparatie decat in perioada 2010-2012 si in toamna lui 2000. Eram la cote extrem de inalte de nemultumire inca inainte de problema Codului Fiscal.

Si suntem usor defazati fata de calendarul electoral. Suntem ca la finalul unui mandat de 4 ani in care PSD a avut puterea la toate nivelurile. Dar noi mai avem doi ani pana la prezidentiale si 3 pana la parlamentare.

Guvernarea a ars foarte multe etape, in mod normal dupa un an de guvernare trebuie sa stai foarte bine, n-ai apucat sa te erodezi, opozitia e inca in reconstructie.

Faptul ca suntem defazati nu poate juca in favoarea PSD, adica sa aiba timp sa recupereze aceasta cadere?

Nu. Va fi din ce in ce mai rau si este posibil ca guvernul sa nu prinda Pastele, daca nu chiar Craciunul. Principala cauza a problemelor actuale ale coalitiei este calitatea umana. Nu au pe cine sa puna in loc, nu au oameni mai buni undeva ascunsi.

Resursele umane de calitate care mai existau in PSD au plecat cu Victor Ponta. Sigur, vorbim de PSD, nu despre un guvern occidental de talie UE.

Fiind nevoiti sa continue cu aceiasi oameni, ei vor face aceleasi greseli. Iar fiecare masura are o rezistenta din ce in ce mai puternica din partea societatii.

La Paste, poate chiar Craciun, nu va ajunge Guvernul Tudose sau guvernarea PSD-ALDE in general?

Nu stiu in ce masura se poate genera o alta formula din interiorul PSD. E foarte interesant efectul politic si psihologic al daramarii Guvernului Grindeanu.

Aceea e genul de carte pe care nu o folosesti decat o singura data intr-o partida. Are impact major, salvator, dar a doua oara nu mai e in pachet. PSD nu se mai poate duce la presedinte pentru a cere inca o sansa.

Deci e greu de crezut ca majoritatea ar putea sa se regenereze prin crearea unui guvern nou.

Si atunci ce ar urma? Anticipate?

La anticipate se ajunge extrem de greu. Parlamentarii accepta a doua propunere a presedintelui, chiar daca sefii de partid le spun sa nu o faca.

Ar putea urma un guvern minoritar, ceea ce ar fi tragic.

Deci imi descrieti un blocaj: ori guvern minoritar fragil, ori acelasi guvern care sa faca aceleasi greseli.

Da.

Ce ar putea genera caderea Guvernului? Proteste masive?

PSD insusi ar putea fi interesat sa plece de la guvernare. Ei mai au nevoie de modificarea Legilor Justitiei si pot sa plece pentru a lasa in bratele altcuiva problemele bugetare uriase pe care le-au creat.

Din perspectiva unui pesedist, nu au reusit sa obtina mare lucru in anul acesta de guvernare. Nu au reusit sa distruga DNA, nu au reusit sa o demita pe LCK, accesul la bugetul de stat e inca limitat, nu au reusit sa modifice Legile Justitiei.

Deci obiectivul principal, inlaturarea mecanismelor care impiedica accesarea discretionara a bugetelor national si locale, nu a fost atins. Pentru PSD, guvernarea PSD este un esec de proportii.

Si este socanta disciplina Olgutei Vasilescu, prima care ar trebui sa acuze tradarea lui Dragnea pentru ca DNA nu a fost inca desfiintat. Pe Gabriela Firea o inteleg, este un primar cu probleme imense, dar Olguta Vasilescu ar trebui sa atace subiectul dinspre PRM.

Singurul castig al PSD in aceasta guvernare este marirea salariilor in administatia locala dupa cum doreste primaria respectiva. Asta ii leaga pe pesedisti de Dragnea in continuare.

Dar din cauza asta multe primarii au intrat practic in faliment.

Iar Dragnea a pus problema in poala lui Tudose. Statul isi va asuma aceste datorii si se vor imprumuta bani pentru ele. PSD isi va salva primarii.

Cand costurile guvernarii devin mai mari decat avantajele, este posibil ca partidul sa spuna: bomba bugetara ticaie, hai sa lasam explozia altcuiva si sa ne garatam 4 ani de guvernare in 2020-2024.

Dar numai daca reusesc sa hacuiasca justitia?

Da. Sa plece chiar asa, cu munca total nefacuta, ar fi un dezastru.

Cum de nu au reusit? Ce i-a impiedicat sa distruga justitia?

Cred ca in principal ce s-a intamplat in ianuaire - februarie. Cred ca am uitat cu totii intensitatea acelor zile. S-a iesit in strada si in Tinutul Secuiesc, despre ce vorbim? A reusit Dragnea sa scoata in strada mai multi oameni decat Nicolae Ceausescu.

A fost o mare bravura la liderii PSD din Bucuresti, dar in teritoriu a fost un soc care s-a transmis pana la varf.

Si alternativa politica la PSD?

Pana cand in Romania nu va aparea un partid de stanga care sa se adreseze electoratului PSD, acesta va lua cel putin 30%. Zona bugetara devine din ce in ce mai importanta pentru PSD, e clar ca el devine principalul public pentru ei.

Partidul acesta nou de stanga ar putea fi al lui Ponta?

Daca el devine puternic va duce la disparitia ALDE. Dar in randul membrilor PSD, Ponta este extrem de nepopular. Cine fost pontist, a cam fost epurat.

Dar e posibil ca Ponta sa acceseze direct elctoratul PSD pentru ca e apropiat de profilul unor alegatori PSD: absolventi de studii superioare, pe la 45 de ani, care locuiesc intr-un oras fara cine stie ce viata economica.

Faptul ca Ciolos si-a rearatat chipul dupa multa vreme la protestele de duminica seara poate insemna ceva din punct de vedere politic?

Poate insemna un inceput de drum. Dar vom vedea in ce masura este capabil sa canalizeze emotie, sa genereze incredere, sa speculeze problemele de comunicare ale PNL, relatia dintre el si USR. 
 


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”