Este posibil așa ceva? Da!/Judecător al Curții Supreme a SUA, acuzat că a acceptat anul trecut o excursie gratuită în orașul natal al lui Putin

Este posibil așa ceva? Da!/Judecător al Curții Supreme a SUA, acuzat că a acceptat anul trecut o excursie gratuită în orașul natal al lui Putin

Clarence Thomas, cel mai longeviv judecător al Curții Supreme a Statelor Unite, este acuzat de doi senatori americani că a acceptat anul trecut o excursie gratuită în Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui rus Vladimir Putin, relatează Business Insider și The Daily Beast .

Senatorii Sheldon Whitehouse, un fost procuror democrat din Rhode Island, și Ron Wyden din Oregon i-au transmis procurorului general Merrick Garland o scrisoare în care îi cer să deschidă o investigație formală privind plăți și cadouri ilegale primite de Thomas.

Clarence Thomas este cel mai longeviv judecător al Curții Supreme a SUA, fiind nominalizat pentru instanță în 1991 de către fostul președinte american George Bush. După moartea judecătorului Antonin Scalia în 2016 Thomas este considerat cel mai conservator magistrat al Curții Supreme de la Washington.

Scrisoarea transmisă de senatorii Whitehouse și Wyden procurorului general al SUA notează că există „o posibilitate serioasă de fraudă fiscală” și îl acuză pe Thomas că „a acceptat în secret cadouri și venituri care ar putea fi în valoare de milioane de dolari”.

Anexa scrisorii enumeră 35 de cadouri pe care judecătorul le-ar fi primit fără să le declare, inclusiv „o excursie cu iahtul către Rusia și țările baltice” și „o călătorie cu elicopterul către Palatul Yusupov, Sankt Petersburg”. Ambele excursii ar fi avut loc anul trecut.

Putin s-a născut la Sankt Petersburg și și-a început aici cariera în fostul KGB din perioada sovietică. După ce a intrat în politică el s-a folosit de conexiunile formate la Sankt Petersburg pentru a-și propulsa cariera la nivel național.

Scandal de plăți ilegale la Curtea Supremă a SUA

Scrisoarea celor doi senatori citează o investigație publicată anul trecut de site-ul ProPublica , aceasta detaliind legăturile financiare dintre Thomas și Harlan Crow, un miliardar și donator important al Partidului Republican și cauzelor conservatoare.

Investigația a arătat că, în afară de excursii de lux gratuite și alte cadouri, Crow a plătit inclusiv taxele pentru școlile private la care merge Mark Martin, strănepotul lui Clarence Thomas, care s-ar ridica la peste 6.000 de dolari pe lună.

Senatorii Whitehouse și Wyden enumeră în scrisoarea lor că printre cadourile primite de judecător din partea miliardarului se numără „numeroase călătorii gratuite cu un avion privat, călătorii cu iahtul și cazări”, precum și „tranzacții imobiliare”, „renovări de locuințe” și „chirie gratuită pentru mama Judecătorului Thomas”.

După ce inițial a respins acuzațiile la adresa sa, Thomas a admis în septembrie anul trecut că a acceptat cu câțiva ani în urmă călătorii gratuite cu avionul privat al lui Crow și alte cadouri de la acesta. El a declarat însă că regulile Curții Supreme de la momentul respectiv nu interziceau aceste cadouri și că Crow nu a avut niciodată o speță pe masa Curții Supreme.


În luna iunie a acestui an el a divulgat sub noul cod de conduită aprobat de instanță după izbucnirea scandalului că aceste cadouri au fost mai numeroase decât a admis anterior. Samuel Alito, un alt judecător conservator al Curții Supreme, este acuzat la rândul său că a acceptat cadouri asemănătoare.



Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii