„Este o rușine”. Pensionarii ruși, indignați de creșterea cheltuielilor de război

„Este o rușine”. Pensionarii ruși, indignați de creșterea cheltuielilor de război

Planul Rusiei de a crește cheltuielile pentru apărare anul viitor „este un scandal”, a declarat marți, la Moscova, Irina, o pensionară în vârstă de 80 de ani, pentru Agenția France-Presse.

Pensionarii ruși se plâng de creșterea cheltuielilor cu razboiul din Ucraina/ FOTO:Telegram

Pensionarii ruși se plâng de creșterea cheltuielilor cu razboiul din Ucraina/ FOTO:Telegram

„Trebuie să punem capăt acestui război, iar cheltuirea bugetului pe război este o crimă”, spune bătrîna. Rusia urmează să cheltuiască peste 40% din bugetul total pentru apărare și securitate - mai mult decât banii alocați pentru asistență socială și educație la un loc.

„Pensia nu ajunge . Nici pentru tratament, pentru nimic”, a declarat o altă pensionară în vârstă de 70 de ani, care s-a plâns că pensia sa este de numai 25 000 de ruble (260 dolari) pe lună. „Sunt mărunțișuri. Oamenii sunt neprotejați. Este o rușine și o rușine că țara nu are bani să își trateze proprii copii”. O altă pensionară, Elena, în vârstă de 68 de ani, a declarat pentru AFP că „populația țării nu trăiește atât de bine ... Sunt în general împotriva acțiunilor militare de orice fel, în orice țară, în a noastră și, în general, în întreaga lume.

Dar la Moscova, au fost și unii favorabili planurilor bugetare. „Dacă nu este în detrimentul educației, al medicinei, al altor programe sociale... În situația actuală, o creștere a finanțării este de înțeles”, a declarat Vladimir, avocat în vârstă de 49 de ani. Un alt Vladimir, în vârstă de 50 de ani, a declarat pentru AFP: „În vremurile actuale, este necesar să cheltuim bani pentru apărare, deoarece NATO joacă împotriva noastră. Trebuie să facem ceva și nu putem face altfel”.

Cheltuielile militare ar urma să reprezinte practic o treime din bugetul de 41,5 trilioane de ruble pe 2025 preconizat de guvernul rus.

În jur de 10% din totalul cheltuielilor militare vor merge pentru plata salariilor, care la fel au atins un nivel record față de perioada sovietică. Militarii ruși, în special cei care merg pe frontul din Ucraina, ajung să primească salarii minime de circa 3,25 milioane de ruble pentru primul an de serviciu.

Cheltuielile totale ale statului rus pentru domeniile apărării și securității ar urma să se ridice la 17 trilioane de ruble sau 41% din cheltuielile totale. Ponderea în PIB a acestora este comparabilă cu ponderea estimată a cheltuielilor militare din ultimii ani ai URSS, când Moscova ducea un război în Afganistan, menținând în același timp un vast arsenal nuclear pentru a-și amenința adversarii din perioada Războiului Rece.

Aceste cheltuieli vor depăși de două ori suma alocată pentru sfera socială, care includ pensii, compensații sociale și subvenții, estimate la 6,5 trilioane de ruble în 2025. Asta deși ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov a spus că prioritatea bugetului o reprezintă „sprijinul social pentru cetățeni”. Pentru educație, guvernul rus a prevăzut 1,58 trilioane de ruble sau 0,7% din PIB, iar pentru sectorul sănătății în jur de 1,86 trilioane de ruble sau 0,87% din PIB.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițist de provincie cu două vile, două apartamente, opt case de vacanță, terenuri, spațiu comercial, Porsche Cayenne

2 Noi dezvăluiri despre Geoană / Rusia

3 „Șeful unității anti Israel de la Teheran s-a dovedit agent Mossad”

4 În sutien pe stradă? / Revine moda „dezbrăcate”?

5 Pensiunea „La Nea Vasile” din Vaslui, „o fraudă bancară de proporții”