Este laptele de migdale mai sănătos decât cel de vacă? Ce spun dieteticienii

Este laptele de migdale mai sănătos decât cel de vacă? Ce spun dieteticienii

Dacă te-ai întrebat vreodată cât de bun este pentru tine laptele de migdale, asigură-te că ții cont de sfaturile unui dietetician înainte de a renunța la laptele de vacă pentru această variantă, recomandă eatthis.com.

În anumite situații, laptele de migdale este mai potrivit decât cel de vacă. FOTO Freepik

În anumite situații, laptele de migdale este mai potrivit decât cel de vacă. FOTO Freepik

Dacă n-ai făcut-o deja, cel mai probabil - fie în numele sustenabilității, al sănătății sau al intoleranței alimentare -, mai devreme sau mai târziu vei încerca alternativele de lapte pe bază de plante, cum ar fi cel de migdale.

Elizabeth Shaw, o expertă în nutriție cunoscută în SUA, autoare a unor cărți de bucate și dietetician specializat în domeniul nutriției fertilității, spune că ingredientele laptelui de migdale (și datele nutriționale) pot varia destul de mult în funcție de marca achiziționată.

În varianta cea mai pură, laptele de migdale conține doar apă și migdale, deci nu are zaharuri adăugate sau alte adaosuri, conservanți ori ingrediente discutabile.

Laptele de migdale nu este echivalent cu cel de vacă

Dezavantajul este că îi lipsesc vitamine și minerale importante, cum ar fi vitaminele D, E, A și calciu, care se găsesc în multe produse lactate.

Dieteticiana spune că, deși nu este nimic în neregulă cu varianta simplă a laptelui de migdale, fiind chiar recomandată celor care caută o alternativă cu puține calorii pentru a o amesteca în smoothie-uri sau cafea, „laptele de migdale nu este echivalent cu laptele (n.r de vacă) sau cu alte tipuri de lapte pe bază de plante, cum ar fi laptele de soia, atunci când vine vorba de proteine și de conținutul general de nutrienți”.

Iată ce valori nutriționale are laptele de migdale (pentru 100 ml):

Calorii: 40

Grăsime: 2,5 g (grăsimi saturate: 0,2 g)

Sodiu: 190 mg

Carbohidrați: 3,4 g (Fibre: 0,5 g, Zahăr: 2 g)

Proteine: 1 g.

O veste proastă pentru cei care se bucură că este mai sărac în calorii decât laptele de vacă este că laptele de migdale are mai puține calități nutriționale, cu excepția cazului în care producătorul își fortifică produsul cu vitamine și minerale sau, în unele cazuri, cu proteine, pentru a crește conținutul nutrițional.

„Atunci când se întâmplă acest lucru, se obține o sursă excelentă (adică peste 20% din valoarea zilnică) de calciu, vitamina D și vitamina E și, adesea, o sursă bună (adică peste 10% din valoarea zilnică) pentru alte substanțe nutritive, cum ar fi vitamina A”, mai spune dieteticiana.

Chiar și așa, spune specialista, laptele de migdale „nu se apropie de conținutul de proteine din laptele de vacă sau din laptele de soia”.

Nu înseamnă însă că laptele de migdale nu poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, ci doar că trebuie să iei în considerare satisfacerea nevoilor nutriționale pentru ziua respectivă.

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de migdale

În cazul mărcilor îmbogățite cu vitamine și minerale suplimentare, există multe beneficii pentru sănătate.

De exemplu, laptele de migdale fortificat, neîndulcit, este o modalitate excelentă de a vă crește aportul de nutrienți de interes pentru sănătate, pe care mulți dintre noi nu îi consumăm suficient, cum ar fi vitamina D, calciu și potasiu. Deficiențele de vitamina D și calciu au fost legate de o sănătate osoasă precară și pot duce la un risc crescut de fracturi, în special odată cu îmbătrânirea. Adăugarea laptelui de migdale îmbogățit în dietă poate ajuta la creșterea aportului zilnic și vă poate face chiar să adăugați ceva mai multe fibre în dieta dvs. dacă îl puneți într-un smoothie cu fructe și legume bogate în fibre”, explică Elizabeth Shaw pentru eatthis.com.

Specialista mai spune că laptele de migdale îmbogățit cu vitamina E, un antioxidant prezent în mod natural în migdale, dar care își pierde o parte din potență odată cu procesarea, este, de asemenea, un excelent beneficiu pentru sănătate atunci când consumi lapte de migdale.

Dezavantaje potențiale ale laptelui de migdale

Dacă nu ești atent la sortimentul de lapte de migdale pe care îl alegi, ai putea ajunge la o porție (o cană) care conține aproape patru lingurițe de zaharuri adăugate, cu mult peste nivelul de zaharuri adăugate recomandate pe zi.

„În plus, laptele de migdale nu este un schimb potrivit pentru copiii mici cu alergie la lactate. În timp ce mamele ar putea căuta o alternativă sigură pentru copiii lor (...), copiii au nevoie de un profil nutrițional cât mai asemănător cu cel al laptelui de vacă pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare. Laptele de migdale nu oferă o sursă bună de proteine, chiar dacă este îmbogățit. Alegerea unui lapte de soia sau de mazăre neîndulcit și fortificat în această situație este o alternativă mai bună”, precizează experta.

Până la urmă, este laptele de migdale sănătos?

„Da și nu”, răspunde specialista, precizând că răspunsul nu este simplu și depinde de obiectivele tale de sănătate.

Dacă aceste obiective includ pierderea în greutate, atunci alegerea unei alternative de lapte mai puțin calorice, cum ar fi laptele de migdale neîndulcit și îmbogățit, în shake-urile proteice este o idee bună.

Dacă obiectivul este creșterea nivelului de proteine și creșterea masei musculare, atunci probabil că este mai bine să folosești un lapte care conține mai multe proteine și, de asemenea, un pic mai multe calorii.

„Nutriția personalizată este esențială, la fel ca și alegerea laptelui potrivit (sau a alternativei de lapte) pentru a vă atinge obiectivele individualizate”, arată experta pe pagina eatthis.com.

„ În calitate de dietetician și mamă cu obiective de pierdere în greutate eu însămi, păstrez întotdeauna un lapte de migdale neîndulcit, cu aromă de vanilie, în frigiderul meu, în orice moment, pentru adăugiri rapide la ovăz peste noapte, shake-uri proteice și brioșe”, mai spune Elizabeth Shaw.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

3 „DeepSeek”, dovada că nu știm niciodată de unde poate veni dezastrul. Unii spun că este doar începutul...

4 Sabalenka, acuzată că a urinat pe nedoritul trofeu primit la Australian Open

5 Laura Vicol, reacție la zvonurile despre relația cu Leo de la Strehaia. „Îmi asum ce am făcut în viață”