„Este ceva nou-nouț” / Mister în jurul armei cu care armata ucraineană a distrus o baterie antiaeriană avansată a Rusiei

„Este ceva nou-nouț” / Mister în jurul armei cu care armata ucraineană a distrus o baterie antiaeriană avansată a Rusiei

Bateria antiaeriană S-400, distrusă săptămâna trecută de forțele ucrainene într-un atac asupra Peninsulei Crimeea, a fost eliminată cu o rachetă anti-navă Neptun modificată pentru lovituri terestre, a relatat un jurnalist ucrainean.

O baterie antiaeriană S-400 a fost distrusă de armata ucraineană cu un nou tip de armă FOTO Captură

O baterie antiaeriană S-400 a fost distrusă de armata ucraineană cu un nou tip de armă FOTO Captură

Totuși, secretarul consiliului național de securitate din Ucraina, Oleksii Danilov, a preferat să păstreze misterul într-un interviu pentru postul național de radio , limitându-se la a dezvălui doar că sistemul de rachete rus amplasat în localitatea Olenivka, situată pe Capul Tarhankut, a fost distrus la 23 august de o nouă rachetă de producție ucraineană.

Racheta este un produs nou-nouț și modern al programului ucrainean de rachete lansat în 2020 și a funcționat „impecabil”, a spus acesta. Potrivit serviciului de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, sistemul de rachete antiaeriene S-400 „Triumf” a fost distrus cu tot cu echipaj.

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov a anunțat într-o postare pe Facebook că în premieră forțele navale ucrainene au reușit să vizeze cu succes o țintă terestră de mare însemnătate, și anume radarul de recunoaștere „Podlet” cu care este echipat Triumf și care practic reprezintă „ochii” bateriei în detectarea unor ținte zburând la altitudine joasă și a rachetelor balistice. Radarul oferea supraveghere aeriană asupra vestului Mării Negre și asupra regiunii Herson la o distanță de aproximativ 110 km de linia frontului.

Lovitura a fost posibilă datorită faptului că o rachetă Neptin ce zbura la altitudine joasă a reușit să treacă nedetectată în pofida apărării antiaeriene dense pe care rușii au concentrat-o atât în Crimeea, cât și în partea ocupată a regiunii Herson, a scris jurnalistul ucrainean. Totodată, acesta a făcut referire la surse, citate de Censor.net, potrivit cărora serviciile ucrainene de informații ar fi primit informații precise cu privire la locația radarului rusesc.

Faptul că racheta Neptun, cu o greutate de o tonă, are capacitatea de a lovi ținte la sol nu ar trebui să fie o surpriză, notează Forbes. Compania care a proiectat modelul, Luch Design, s-a inspirat pentru Neptun de la racheta rusească H-35, la rândul ei un răspuns la racheta americană anti-navă Harpoon, care are și ea un mod de atac terestru.

Forțele aeriene ruse au amplasat bateria S-400 la Capul Tarhankut, Crimeea, în 2016, la doi ani după ce armata rusă a invadat peninsula ucraineană de importanță strategică. S-400 și radarul Podlet K1 atașat acestuia puteau detecta și lovi avioane și rachete la 320 de kilometri distanță, permițându-i să controleze întreaga parte vestică al Mării Negre inclusiv până la portul Odesa din sudul Ucrainei.

Kievul dispune de rachete anti-navă lansate de la sol Harpoon, de fabricație americană, dar și rachete de croazieră ce pot fi lansate din aer, precum Storm Shadow britanice și SCALP franceze.

Racheta Neptun, subsonică și capabilă să zboare la altitudine joasă, se pretează la rolul de atac terestru la fel ca și predecesoarele sale - H-35 și Harpoon. Pentru a conferi Harpoon-ului din prima generație, care era doar anti-navă, un mod de atac terestru, producătorul american Boeing a adăugat navigația inerțială la detectorul radar al modelului original. Aceasta este mai potrivită pentru a discrimina țintele terestre care sunt înconjurate de clădiri, copaci și se pot afla pe teren accidentat.

Dezvoltatorul ucrainean Luch Design a făcut recent ajustări suplimentare la dispozitivul de urmărire a țintei pentru a optimiza modul de atac terestru, a declarat un oficial ucrainean pentru The War Zone în această primăvară. „Odată ce vom obține acest lucru, rachetele Neptun pot lovi ținte aflate la [225 de mile] distanță. Suntem destul de aproape”, declara oficialul la acea vreme.

Cu câteva luni în urmă, Kievul făcea aluzie la noi arme care vor fi folosite pentru a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune asupra Crimeei ocupate, notează The War Zone într-o analiză recentă.

„Este posibil ca testarea unor noi tipuri ale acestor arme să aibă loc în Crimeea. Nu este exclus”, spunea în aprilie secretarul consiliului național de securitate din Ucraina, Oleksii Danilov.

Cunoscută mai ales pentru scufundarea navei amiral Moskva a Flotei Mării Negre, moștenirea rachetei Neptun ar putea fi abia la început dacă va fi transformată într-o rachetă de croazieră de atac terestru. Se vorbește de ceva timp despre faptul că Ucraina lucrează la adaptarea acesteia pentru rolul de atac de precizie la sol, iar mai recent în cercurile de apărare se vehiculează că este într-adevăr un program de mare prioritate. Totuși, nu există nicio dovadă că o astfel de configurație există.

Rachetele Neptun erau în număr foarte limitat la începutul războiului. În cele din urmă, Ucraina a primit rachete de tip RGM-84 Harpoon de la țările NATO pentru a-și consolida capacitatea anti-navă și pentru a ține Flota rusă din Marea Neagră departe de coastele sale.

Deși transformarea unei rachete de croazieră anti-navă într-o armă de atac terestru poate părea ceva lesne de realizat, nu este chiar așa, notează The War Zone.. Gradul de dificultate depinde de mai mulți factori, precum capacitățile hardware ale rachetei, de tipurile de profiluri de zbor necesare pe uscat și de cât de adaptabilă trebuie să fie ținta. Totodată, un factor este și cât de mult ajutor a primit Ucraina pentru un astfel de efort din partea aliaților săi din NATO.

Totuși, cu ce anume a lovit armata ucraineană sistemul S-400 rămâne o informație neconfirmată. Dacă a fost vorba, de fapt, de o variantă de atac terestru a Neptun, totuși nu se știe cum anume și-a atins ținta. Războiul electronic și alte modalități de degradare a apărării antiaeriene a bateriei și a altora din jurul ei ar fi putut fi în joc. Acestea fiind spuse, o variantă rămâne și o nouă dronă kamikaze cu rază lungă de acțiune sau altceva.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...