Președintele Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților a SUA, congresmanul republican Mike Rogers, a declarat că, în contextul provocărilor din partea Rusiei, Chinei și Iranului, bugetul apărării SUA ar trebui să fie configurat astfel încât să asigure capacitatea țării de a "lupta chiar acum".
"În mod evident, ar trebui să fim îngrijorați de cooperarea tot mai mare dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Credeți că acest buget finanțează în mod adecvat capacitatea noastră de a descuraja comportamentul lor agresiv organizat și unit în următorii ani?", l-a întrebat Mike Rogers pe șeful Pentagonului.
Lloyd Austin a confirmat că legăturile din ce în ce mai strânse dintre China, Rusia, Coreea de Nord și Iran sunt "o chestiune îngrijorătoare" și sunt monitorizate îndeaproape de Pentagon.
Austin a subliniat că apărarea Ucrainei și pierderile provocate trupelor rusești obligă Rusia să apeleze la partenerii săi pentru un sprijin suplimentar sub formă de artilerie, muniții și rachete.
,,Iranul a furnizat Rusiei capacități, tehnologie, drone. Iar acest lucru a afectat capacitatea Rusiei de a se recupera din daunele pe care i le-a provocat Ucraina", a declarat Austin.
El a adăugat, de asemenea, că Coreea de Nord "devine mai încrezătoare din cauza apropierii sale de Putin".
,,Va trebui să ne asigurăm că avem capabilitatea și capacitatea de a coopera cu aliații noștri pentru a continua să îi descurajăm [pe agresori] și să aducem pacea și stabilitatea în fiecare dintre regiuni", a declarat Lloyd Austin.
La rândul său, președintele Statului Major al Forțelor Întrunite, generalul Charles Brown, a subliniat importanța de a furniza Ucrainei avioane F-16 și pregătire pentru piloți.
Potrivit lui Lloyd Austin, bugetul Ministerului Apărării pentru anul fiscal 2025 propus de președintele american Joe Biden "investește în capacități avansate în toate domeniile".
Investiții în infanteria, forțele navale și aeriene ale SUA
Solicitarea de buget pentru 2025 a Pentagonului include 48,1 miliarde de dolari pentru capacitățile navale și de construcții navale, 61,2 miliarde de dolari pentru consolidarea superiorităţii aeriene a SUA și 13 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea capacităților de luptă ale armatei și pușcașilor marini.
Pentagonul, împreună cu Administrația Prezidențială a SUA, solicită, de asemenea, 33,7 miliarde de dolari pentru consolidarea arhitecturii spațiale și 14,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea și desfășurarea de instrumente avansate de securitate cibernetică.
Este de aşteptat că 49,2 miliarde de dolari să fie cheltuite pentru modernizarea și recapitalizarea celor trei ramuri ale triadei nucleare.
Armata SUA este cea mai letală forță de militară de pe planetă
Noul buget ar trebui, de asemenea, să consolideze legăturile în regiunea Indo-Pacific și în cadrul alianței NATO recent extinse, precum și în cadrul Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, format din 50 de națiuni.
Acest lucru va contribui, spune Austin, la contracararea "amenințării acute a Rusiei tot mai agresive a lui Putin".
Lloyd Austin, apărând proiectul de buget al apărării în fața congresmenilor, a rezumat: "Armata americană este cea mai letală forță de luptă de pe planetă. Și, cu ajutorul dumneavoastră, vom continua să fie așa".
În ceea ce privește nevoile Ucrainei, secretarul american al apărării, ca răspuns la numeroasele întrebări ale congresmenilor, a confirmat că apărarea aeriană rămâne cea mai importantă nevoie:
"După cum știți, reunesc în fiecare lună aproximativ 50 de țări pentru a discuta despre cum vom continua să oferim asistență de securitate Ucrainei într-un mod larg și rapid. Apărarea aeriană a fost de mult timp unul dintre lucrurile pe care le-am subliniat de nenumărate ori atunci când oamenii vorbesc despre alte posibilități... Există țări care au sisteme Patriot și, prin urmare, continuăm să implicăm aceste țări, încurajându-le să ofere mai multe capabilități [Ucrainei]".
SURSA: defenseromania.ro