„Este Apocalipsa!“ Orașul sfânt din Himalaya care se scufundă VIDEO
Un cutremur puternic a schimbat radical viața a peste 20.000 de oameni care trăiau în Joshimath, un mic oraș din Himalaya, în India, aproape de granița cu China.
Baba Santosh, un preot hindus în vârstă de 50 de ani, a povestit pentru VICE World News prin ce teroare au trecut cetățenii orașului Joshimath, în noaptea de 2 ianuarie.
Ashramul (mânăstire hindusă și centru indian de meditație) lui Santosh a început să se clatine pe 2 ianuarie. În câteva secunde, pe pereții săi au apărut fisuri adânci, iar ușa de lemn din față s-a contorsionat. Apoi, ușa s-a deschis în forță și, îngroziți, călugării din centru au fugit afară.
„Într-o cameră, podeaua s-a surpat pur și simplu”, a spus Santosh.
Până când cutremurul s-a oprit, casa lor era o grămadă de pietriș, iar preoții au fost nevoiți să petreacă noaptea afară, la temperaturi sub zero grade. A doua zi dimineață, au realizat că aproape toți cei peste 20.000 de oameni erau pe străzi.
„Cutremurele și crăpăturile de pe pereți sunt normale în munți. Suntem obișnuiți cu ele”, a spus Santosh. În spatele lui, un mic templu este aproape în ruine. „Dar nu am mai văzut niciodată așa ceva. Nu este ceva normal. Este apocalipsa”.
Casă surpată în Joshimath FOTO AFP
Specialiștii avertizează că Joshimath, un oraș situat la 2.000 de metri deasupra nivelului mării, se afundă treptat în pământ.
Experții avertizează de zeci de ani că Joshimath se află într-o zonă cu risc seismic ridicat și că este predispus la tasarea terenului - atunci când pământul se deplasează vertical în jos. Cu toate acestea, construcția în acest oraș sfânt popular, înconjurat de ghețari, pentru a găzdui pelerinii, turiștii care merg la schi și centralele hidroelectrice, a fost neîncetată. Orașul a văzut aproape o jumătate de milion de vizitatori în 2019.
Joshimath nu este singurul. Este printre cele peste 500 de orașe și sate din statul Uttarakhand care se află în zona de tasare a terenului. Dar orașul a ajuns să simbolizeze o luptă mai profundă în India, unde profiturile din turism și nevoile de energie au prioritate față de oameni și de planetă.
Districtul Chamoli, unde se află Joshimath, are în prezent 52 de centrale hidroelectrice care fie au fost construite, fie sunt în construcție. Statul Uttarakhand, în care se află Joshmiath, găzduiește 900 de ghețari care acoperă aproximativ 2.857 de kilometri pătrați. Ghețarii se retrag într-un ritm alarmant din cauza încălzirii globale.
Săptămâna trecută, autoritățile locale au declarat în cele din urmă Joshimath ca fiind zonă predispusă la dezastre și au chemat echipe tehnice și de gestionare a dezastrelor pentru a evalua devastarea în curs de desfășurare. Mulți locuitori și-au împachetat bunurile și peste 3.000 au fost mutați în tabere de ajutorare.
Construcțiile au fost interzise de guvernul statului pentru a preveni noi scufundări, dar localnicii cu care a vorbit VICE World News au declarat că încă mai aud cum se construiește în continuare în toiul nopții. Săptămâna trecută, canalul de știri NDTV a surprins activități de foraj legate de o centrală hidroelectrică la ora 2 dimineața, chiar lângă Joshimath. De asemenea, guvernul statului încă intenționează să meargă mai departe cu evenimente, care vor aduce mii de turiști în zonă.
Contrar opiniilor liderului de stat , există panică pe teren. Printre localnici, se vorbește constant despre o veche profeție hindusă conform căreia Joshimath va deveni, într-o zi, complet inaccesibil.
„Omul s-a jucat prea mult cu natura”, a spus Santosh. „Într-una din aceste zile, întregul oraș va fi spulberat”.
Sursa: adevarul.ro