ESO: Cea mai completă cartografiere a emisferei sudice a Căii Lactee a fost definitivată VIDEO
Observatorul Austral European (ESO) a anunțat miercuri definitivarea celei mai detaliate cartografieri a ansamblului planului galactic vizibil din emisfera sudică, performanță care a fost posibilă datorită telescopului APEX (Atacama Pathfinder Experiment), amplasat la o altitudine de 5.100 de metri în Deșertul Atacama din Chile.
Harta astfel obținută poartă numele de ATLASGAL (APEX Telescope Large Area Survey of the Galaxy), iar cu ajutorul ei, ''dispunem de o nouă formă, transformatoare, de a vedea densul mediu interstelar al propriei noastre galaxii, Calea Lactee'', a declarat Leonardo Testi, din cadrul ESO.
Telescopul APEX are o lungime de 12 metri și permite astronomilor să studieze așa-numitul ''Univers rece'', mai precis, obiecte cerești cu temperaturi apropiate de zero absolut (minus 273 de grade Celsius), cum ar fi gazul și praful stelar din Calea Lactee. Imaginile au fost obținute prin folosirea unor lungimi de undă submilimetrice, între lumina infraroșie și undele radio, după cum a explicat ESO.
O primă mare tranșă a hărții a fost publicată în 2009, iar partea difuzată miercuri acoperă un sector de patru ori mai mare decât cel precedent. Totodată, noile hărți au o calitate superioară, iar unele zone au fost reexaminate pentru a se uniformiza calitatea datelor din ansamblul studiului.
Aceste progrese sunt incluse în imaginea Căii Lactee publicate de ESO pentru a marca încheierea proiectului ATLASGAL.
Noua versiune a hărții ATLASGAL completează observațiile furnizate de satelitul Planck al Agenției Spațiele Europene (ESA). Prin coroborarea datelor din aceste două surse, astronomii ai depistat emisii răspândite într-o zonă mai mare a cerului și, pornind de aici, au estimat fracțiunea de gaz dens existentă în interiorul galaxiei noastre. De asemenea, informațiile de la ATLASGAL au fot utilizate pentru a face un recensământ complet al norilor reci și masivi în care se formează noile generații de stele.
''ATLASGAL ne permite să obținem informații relevante asupra locurilor în care se formează viitoarea generație de cumuli și de stele masive. Combinând aceste date cu cele de la Planck, acum putem să găsim relația cu structurile de mari dimensiuni ale norilor moleculari gigantici'', a afirmat Timea Csengeri, de la Institutul Max Planck de Radioastronomie din Bonn (Germania), care a coordonat acțiunea de combinare a datelor de la APEX și Planck.
Cartografierea părții nordice a Căii Lactee a revenit în principal în sarcina Telescopului Clerk Maxwell (JCMT), dar partea sudică a cerului are o importanță deosebită întrucât cuprinde centrul galaxiei noastre.
ESO este principala organizație interguvernamentală de astronomie din Europa și este cel mai productiv observator astronomic din lume. Susținut de 16 state și având sediul central în Germania, ESO gestionează trei observatoare astronomice de clasă internațională în Chile: La Silla, Paranal și Chajnantor.
AGERPRES