Escrocheriile de care trebuie să te ferești când vizitezi piramidele din Egipt VIDEO
Atragând milioane de turiști în fiecare an, piramidele egiptene sunt pe lista de dorințe a multor călători. Cu toate acestea, pentru unii, o călătorie la acest sit antic implică întânirea cu vânzătorii ambulanți și cu tot soiul de escroci, dornici să păcălească străinii, conform bbc.
Pentru a-i ajuta pe turiști să identifice cine este autentic și cine este un escroc, vloggerul de călătorii Sam Mayfair a evidențiat patru "șiretlicuri" populare de care să fie conștienți în timpul explorării piramidelor într-un videoclip YouTube extrem de util - și fascinant.
Sam, în vârstă de 39 de ani, din Surrey, explică faptul că sfaturile sale sunt adresate în primul rând călătorilor singuri fără ghid.
'Șiretlicul cu direcția greșită'
Un escrocherie obișnuită de care trebuie să fiți conștienți, explică Sam, este 'șiretlicul cu direcția greșită'. În videoclip, în timp ce Sam explorează complexul piramidelor Giza , un bărbat se vede în depărtare mergând încet spre el, strigând că merge în direcția greșită. Sam pur și simplu îl ignoră și merge mai departe.
Sam explică: 'Dacă vă plimbați prin piramide fără un ghid, acești oameni vor veni constant la voi. Ei încearcă să vă confuzeze spunându-vă că mergeți în direcția greșită și afară din complex. Tot ce încearcă ei de fapt este să vă facă să-i urmați pentru a vă face poze cu piramidele și pentru a vă percepe o sumă exorbitantă.'
Pentru a evita a fi înșelați, Sam îi sfătuiește pe urmăritorii săi să spună nu și să continue să meargă, explicând că există „doar două ieșiri din complexul piramidelor, așa că nu prea puteți greși”.
'Șiretlicul cu fluierul'
O altă escrocherie clasică la piramide, spune Sam, este 'șiretlicul cu fluierul', în care un escroc se va dota cu un fluier pentru a-i confuza pe turiști și, în același timp, pentru a proiecta autoritatea.
În videoclip, un bărbat care suflă într-un fluier se apropie de Sam în timp ce se îndreaptă spre piramide și arată în direcția opusă.
Sam spune: 'Șiretlicul cu fluierul este probabil una dintre preferatele mele. Acești oameni vin, suflă în fluierul lor la tine și arată cu degetul, iar tu presupui că sunt o autoritate pentru că au un fluier. Majoritatea oamenilor tind să-i urmeze. Dar din nou, tot ce încearcă ei este să te ducă undeva să-ți arate ceva rapid și apoi să-ți perceapă pentru asta.'
'Șiretlicul cu călătoria pe cămilă'
Sam îi sfătuiește pe turiști să fie atenți la persoanele care se apropie de ei pe cămile, deoarece acestea pot fi implicate în „șiretlicul cu călătoria pe cămilă”.
Videoclipul arată un bărbat pe o cămilă care încearcă să îl angajeze pe Sam într-o conversație, întrebându-l de unde este și spunând: „Arăți ca [un] frate egiptean.”
Deși este adesea o „abordare foarte prietenoasă”, el spune că „tot ce încearcă el este să te facă să călărești pe cămila lui”.
În timp ce Sam refuză și se îndepărtează, escrocul îl roagă să facă o poză cu el, dar vloggerul de călătorii avertizează: „Dacă faci o poză, va trebui să îi plătești.”
Adaugă: "Și dacă vrei să faci o călătorie cu cămila, asigură-te că negociezi și stabilești un preț pentru întoarcere. Spun un preț pentru întoarcere, pentru că uneori te pot duce în deșert și te pot ruga să plătești din nou pentru a te întoarce."
'Este un șiretlic cu cadou gratuit'
Poate cea mai evidentă dintre cele patru escrocherii pe care Sam le evidențiază este 'șiretlicul cu cadoul gratuit'. Sam susține că acești escroci folosesc „tactici diferite” față de ceilalți escroci.
În videoclip, care arată escrocheria în acțiune, un bărbat se apropie de Sam, îl întreabă de unde vine și încearcă să îi ofere forțat un „cadou gratuit” pentru „noroc”.
Dar Sam avertizează: „Chiar dacă îți spun că este un cadou pentru noroc sau altceva, nu este gratuit, așa că țineți cont de asta. Uneori vin la tine și îți pun ceva pe umăr și pleacă. Așa că dă-le înapoi imediat și pleacă.”
În ciuda experienței sale cu escrocii „persistenți” din Egipt, Sam a declarat pentru MailOnline Travel: „Aș recomanda cu căldură să mergi la piramide și să explorezi Egiptul. Este una dintre puținele minuni rămase ale lumii antice și este o realizare cu adevărat remarcabilă și un exemplu de determinare umană.”
În videoclipul său, Sam subliniază și următorul aspect: „Țineți minte că nu toată lumea este un escroc și nu toată lumea încearcă să vă înșele. Unii oameni doar încearcă să-și câștige traiul.”
El a declarat pentru MailOnline că escrocii nu sunt „limitați doar la Egipt” și a explicat că a întâlnit escroci în multe destinații turistice, inclusiv Franța, Italia și Turcia.
Vloggerul de călătorii susține: „Oamenii din Occident au teama de a părea nepoliticoși față de alții, așa că adesea escrocii se folosesc de acest aspect și profita prin încercarea de a face oamenii să se simtă vinovați și să le cedeze.”
Cu toate acestea, pentru a evita complet escrocheriile, Sam sfătuiește să obții un „ghid local autorizat”. El a spus: „Aceștia vor avea grijă de tine și îi vor ține pe escroci la distanță. Cele mai multe hoteluri din Cairo pot să organizeze ghizi.”
Apoi a sfătuit potențialii turiși astfel: „În cele din urmă, sfatul meu pentru toți vizitatorii din Egipt este să folosiți bunul simț - nu vă fie frică să negociați prețurile, deoarece face parte din cultura egipteană.”
Sursa: adevarul.ro