Escrocherii de răsunet. Cum a fost pusă pe picioare o fabrică de falsificat poliţe de valoare într-un oraș din România

Escrocherii de răsunet. Cum a fost pusă pe picioare o fabrică de falsificat poliţe de valoare într-un oraș din România

Fabrica de falsificat poliţe de valoare a fost descoperită la Galaţi, în anul 1937, în perioada interbelică. Afacerea ilegală era opera unui mare industriaş din acele vremuri.

Orașul Galați FOTO: Pagina Galații de Odinioară/FB

Orașul Galați FOTO: Pagina Galații de Odinioară/FB

Potrivit istoricilor, industriaşul Isac Miremberg, în complicitate cu inginerul A. Mahler, au achiziționat o presă și au pus astfel la cale falsurile. Concret, cei doi cumpărau poliţe ieftine de pe piaţa locală şi cu ajutorul presei falsificau valoarea chitanţelor. Se spune că acestea erau extrem de bine realizate și doar un ochi avizat ar fi putut descoperi că erau false.

Cum au fost dați în vileag

Afacerea ilegală nu a avut viață lungă, însă. O reclamație a ajuns la Parchetul, care dezvăluia că în locuinţa industriaşului Isac Miremberg, aflată pe strada Sf. Spiridon, ar funcționa o fabrică de falsificat poliţe de valoare.

În urma acestei sesizări, procurorul Nicuşor Lupaşcu, şeful siguranţei, Iordan Stănescu, şi comisarul şef Stavrache, au făcut o descindere la locuinţa lui Isac Miremberg, proprietarul Fabricii de sfoară.

Ziarele vremii au relatat că, în momentul perchezițiilor, presa şi piesele falsificate se aflau ascunse, iar falsificatorii puneau la cale să îşi mute „afacerea”, într-un alt oraş.

Orașul Galați FOTO: Arhivă, Adevărul

Orașul Galați FOTO: Arhivă, Adevărul

Industriaşul Miremberg nu putea nega evidența, astfel că, în cele din urmă, şi-a recunoscut fapta. Ulterior, a urmat o anchetă laborioasă, iar Isac Miremberg şi Arthur Mahler au fost anchetaţi, încarceraţi la arestul central şi trimişi în judecată.

În perioada interbelică, Galațiul era cel de-al treilea oraș din punct de vedere economic din România, fiind un important port la Dunăre.

Destinul dramatic al Pieţei Regale din Galaţi

În timpul Al Doilea Război Mondial, orașul Galați a fost bombardat de aviația rusă și apoi de cea germană, centrul istoric fiind distrus aproape în întregime. Prin Piaţa Regală treceau liniile de tramvai care legau portul de oraş, precum şi cele şase străzi care plecau din Piaţa Regală: Domnească, Strada Mare, Braşoveni, Brăilei, Independenţei şi Mavramol.

Piața Regală FOTO: Pagina Galații de Odinioară/FB

Piața Regală FOTO: Pagina Galații de Odinioară/FB

În 1912, la iniţiativa unui comitet a fost amplasată în centrul Pieţei Regale prima statuie din ţară a lui Costache Negri.

Acolo erau marile magazine, cinematograful Trianon, bănci, cafenele şi restaurante. Era practic punctul de plecare al corsoului gălăţean , care începea din Piaţa Regală, până la Biserica Greacă. De asemenea, era unul din locurile de promenadă până în perioada interbelică a gălăţenilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron