Erupție spectaculoasă, cu nori fierbinți, a unuia dintre cei mai activi vulcani din Indonezia VIDEO
Vulcanul Merapi din Indonezia a erupt sâmbătă. Un nor fierbinte s-a ridicat la șapte kilometri altitudine, potrivit Centrului de Cercetare și Dezvoltare a Tehnologiei privind Dezastrele Geologice din Indonezia.
„Muntele Merapi vomită din nou nori fierbinți de ploaie (APG), sâmbătă (11/3) la ora 12.12 spre Kali Bebeng / Krasak. Centrul de Cercetare și Dezvoltare a Tehnologiei Planificării Dezastrelor Geologice (BPTKG) al Districtului Special Yogyakarta a declarat că erupția continuă până la 12.31”, anunța, la orele prânzului, Autoritatea națională de gestionare a dezastrelor din Indonezia.
Erupție vulcan Indonezia. FOTO Badan Nasional Penanggulangan Bencana
În filmările BPPTKG, se vede cum muntele a a fost învăluit de ceață.
„Fumul slab al craterului sub presiune este observat în culoare albă cu intensitate medie și înălțime de 50-100 metri deasupra vârfului craterului. Pe lângă asta s-a observat și un flux de lavă cu o distanță de planare de 1.500 metri spre sud-vest”, se mai arată pe pagina Autorității indoneziene.
BPPTKG a menționat că pericolul este reprezentat de lava și norii fierbinți în sectorul sud-vest.
Merapi are o altitudine de 2.963 de metri și este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, aflat deja sub cel de-al doilea nivel de alertă din ţară.
Deocamdată, locuitori din zonă nu au fost evacuați, însă dacă lava va continua să se scurgă situaţia s-ar putea schimba.
Oamenii sunt sfătuiți să se refugieze dacă norii fierbinți și cenușa vulcanică se extind.
Indonezia este afectată frecvent de cutremure şi erupţii vulcanice, din cauza poziţiei sale pe „Cercul de foc” al Pacificului, o regiune situată la convergenţa mai multor plăci tectonice.
În urmă cu câteva zile, cel puțin 10 oameni au murit și câteva sute au fost dați dispăruți , în urma unor alunecări de teren din vestul Indoneziei, în provincia vestică Insulele Riau.
Un puternic cutremur, de magnitudine 7 , s-a produs în ianuarie în largul provinciei indoneziene Sulawesi de Nord, a anunţat agenţia de geofizică a ţării, care a precizat însă că nu există vreun risc de tsunami.
Sursa: adevarul.ro